X
مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: چهارشنبه 05 آبان 1400

 تاثیر دوشیزگی در حق حبس و امکان الزام به تمکین

از آنجایی که همسر بنده هنوز دوشیزه هستند و ایشان منزل مشترک را ترک کرده اند و حاضر به ادامه زندگی با بنده نیستند، آیا بنده میتوانم از حق عدم تمکین استفاده کنم یا که ایشان در مقابل دادخواست مطالبه مهریه می توانند از حق حبس خود استفاده کرده و تمکین نکنند؟لازم میدانم که عرض کنم ایشان و پدرشان از عدم توانایی بنده در قبل، حین و بعد از جاری شدن عقد دائم در پرداخت مهریه تعیین شده با خبر بوده اند و به رضایت به عقد بنده در آمده اند ولی بعد از گذشت 4 سال خود را در حبس نگه داشته اند و هیچ وقت تمکین نکرده اند! بطور خلاصه، آیا استفاده از حق حبس برای ایشان با توجه به آگاهی کامل به عدم توانایی بنده در پرداخت مهریه درست است؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 9461

حق حبس مهریه

 

حق حبس، خانم دوشیزه و باکره - الزام به تمکین

  • حق حبس مطابق ماده 1085 قانونی حقی است که به موجب قانون به زن این اختیار داده شده است که تا زمانی که تمام مهریه به او پرداخت نشده است از ایفا وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع نماید. این وظایف که به موجب قانون مذکور بر عهده زن می باشد شامل حسن معاشرت، زندگی در محل مدنظر شوهر و در دسترس بودن است. 
  • بنابراین زوجه می تواند در صورتی که زوج دادخواست الزام به تمکین اقامه نمود، با استناد به حق حبس تمکین خود را موکول به پرداخت کامل مهریه نماید.
  • در ماده 1086 قانون مدنی در خصوص سقوط حق حبس بیان داشته که اگر زن قبل از اخذ مهریه با اختیار و اراده خود به ایفا وظایفی که در مقابل شوهر دارد قیام نماید، دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده کند؛ اگرچه حق او بر مهریه ساقط نمی گردد.
  • بنابراین تمکین خاص زوجه یعنی داشتن رابطه جنسی پس از عقد نکاح و همچنین تمکین عام زوجه برای نمونه زندگی در منزل شوهر منجر به سقوط حق حبس زن خواهد شد.
  • علاوه بر این، زوجه در ایامی که به حق حبس خود استناد می کند می تواند از شوهر نفقه دریافت کرده و حق حبس موجب سقوط نفقه نمی گردد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تاثیر دوشیزگی در حق حبس و امکان الزام به تمکین

♦  در پاسخ به سوالی که مطرح نمودید باید گفت زوجه باکره که بعد از عقد تمکین خاص نکرده باشد حق حبس دارد و می تواند ایفای وظایفش را موکول به پرداخت مهریه از جانب شما کند. در این شرایط مرد نمی تواند علیه او دعوای الزام به تمکین اقامه کرده و او را ملزم به تمکین نماید. 

♦  با این وجود و با توجه به اظهار شما مبنی بر اینکه ایشان منزل مشترک را ترک کرده باید گفت مستند به رای وحدت رویه ۷۱۸ مورخ ۱۳۹۰/۰۲/۱۳ هیات عمومی دیوان عالی کشور، تمکین عام زوجه حتی اگر باکره باشد، موجب سقوط حق حبس او خواهد شد و رویه قضایی دادگاه های خانواده نیز تمکین عام را موجب سقوط حق حبس دانسته و مرد می تواند دادخواست الزام زوجه به تمکین را به دادگاه داده و زوجه را ملزم به تمکین نماید.

♦  بهتر است در این خصوص، پیش از اقامه ی دعوا علیه زوجه ابتدا اظهارنامه ای برای او ارسال نموده و خواستار تمکین شوید و در صورت عدم تمکین اقامه ی دعوا کنید.

♦  در رابطه با قسمت دوم پرسش شما باید گفت حق حبس یک حق قانونی برای زوجه بوده که آگاهی یا عدم آگاهی او از وضعیت مالی زوج منجر به سقوط این حق نمی گردد و تنها مواردی که در بالا عرض شد این حق را ساقط می کند. 

 

 

مستندات قانونی - تاثیر دوشیزگی در تمکین 

ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی
زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع ‌مسقط حق نفقه نخواهد بود.

ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی
اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمیتواند از حکم ماده قبل استفاده کند ‌معذلک حقی که برای مطالبه مهر دارد ساقط نخواهد شد.

ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی
همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.

ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی
زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.

ماده ۱۱۰۴ قانون مدنی
زوجین باید در تشیید مبانی خانواده و تربیت اولاد خود به یکدیگر معاضدت نمایند.

ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی
در روابط زوجین ریاست خانواده از خصائص شوهر است.

ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی
زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات

یکشنبه, 26 فروردین,1403

ش

با سلام
بنده خوب خدا، متاسفانه شما گیر دوشیزه ای افتادید که از زندگی متاهلی صرفا به جهت دریافت مهریه اش خوشش می آمده، و چون با آگاهی از قوانین میدانسته که به هر طریق با تحت فشار قرار دادن شما، میتونه مطالبه کنه مهریه اش را، به عمد تمکین نکرده. منم هم الان بعد از حدود 4 هفته بعد از عقد، سر ناسازگاری برداشت و هیچ گونه تمکییییین عام و خاصی نکرده و الان که 3 ماه نشده عقد کردیم، مطالبه مهریه رو اجرایی کرده، چون باکره است میتونه از حق حبس هم استفاده کنه برای فشار آوردن به پرداخت مهریه.
من و شما احتمالا در یه مسئله اشتباه مشترک مرتکب شدیم، و آن این است که قبل از خاستگاری ارتباطی موثر با دختر که به شناخت دختر و خلق و خو و اهدافش از زندگی مشترک بشه، نداشتیم و متاسفانه اینجاست که میگن مردی که به هر عنوان مهریه خارج توان پرداختش قبول کنه، عملا داره با زندگیش معامله میکنه.
در هر صورت من نمیدونم چه عاملی باعث شده شما این جوری غافلانه ازدواج کنید، ولی برای خودم و شما و تمام کسانی که درگیر آدم های شارلاتانی میشن که از نقاط ضعف قانون بر علیه من و شما برای ضربه روحی زدن و اخاذی استفاده میکنند، دعا میکنم

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.