X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 28 دی 1400

 نکات مهم دادخواست خلع ید مشاعی و اجرت المثل ایام تصرف

من یکی از ورثه هستم که ماترک پدربزرگم توسط چند تا از عمو هایم تصرف شده حالا برای خلع ید و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف دادخواست دادم به من گفتند که باید تو قسمت خوانده اسم همه وراث نوشته شود چه متصرف باشند چه نباشند..که من اسم برادرم را هم در ستون خوانده نوشتم...ولی در جلسه اول رسیدگی به قاضی پرونده اعلام کردم که چه کسانی متصرف هستند و بقیه وراث از جمله برادرم متصرف نیستند...همچنین قاضی در اجرای قرار معاینه محل هم پی برد که چه کسانی متصرف واقعی هستند...حالا تکلیف برادرم چه می شود آیا نوشتن اسمش در ستون خوانده اشتباه بود؟آیا همه خوانده ها محکوم به پرداخت اجرت المثل می شوند حتی برادرم که متصرف نیست؟ آیا برادرم می توامد برای دریافت حقش همین روالی که من طی کردم را طی کند و به حقش برسد؟ یا می تواند از پرونده من استفاده بکند ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 10716

نکات لازم الرعایه دادخواست خلع ید مشاعی و اجرت المثل 

  • در رابطه با خلع ید ملک مشاعی یاد گفت خلع ید عبارت است از رفع تصرف از متصرف غير منقول به استناد حكم دادگاه يا سند رسمي با حكم قانون.  ملک مشاعی نیز ملکی است که چند نفر در آن واحد مالک آن می باشند.
  • در هر جـزء از اجـزاء مال مشاع، مالكيت هاي اشخاص متعدد ثابت مي گردد و هيچ جزئي، هر چند بسيار كوچک را نمي توان تصور كرد كه به يكي از شركا تعلق داشـته بـاشد و برای شـركای ديگر را در آن حقي نباشد.
  • بايد توجه داشت كه منظور از اشاعه آن نـيست كه هر يک از شركا مالک اجزائي اند كه مشخص نيست و پس از افراز، اجزا ملک هر يك از آن ها معين و مشخص مـی گردد، بـلكه مـقصود اين است كه هر يک از شركاء در هر يک از اجزاء مال مشاع مـالكيت دارند، اما مـالكيت شركاء ديگر هم در آن اجزاء ثابت است. 
  • بر طبق قواعد حاكم بر اشاعه، هيچ يک از شركا نمي توانند بدون اذن ديگري بر مال مشاع تصرف كنند، زيرا انتشار حق مالكيت شركا در تمام اجزاي مال مشاع باعث مي شود تا هر تصرف، تجاوز به حقوق ديگران باشد.
  • هرگاه يک شريک يا چند تن از شركا بدون اذن همه شركا در مال مشاعي تصرف نمايند و يا غير مالكي بر مال مشاع استیلا يابد، غصب محقق مي شود و دعواي خلع يد قابل طرح و استماع مي شود. 
  • در رابطه با نکات مهم دادخواست خلع ید مشاعی و اجرت المثل ایام تصرف باید گفت مرجع صالح رسیدگی به دعوای خلع ید دادگاهی است که مال غیرمنقول در آن حوزه است.
  • دعوای خلع ید بر علیه غاصب کنونی ملک صورت می گیرد و اثبات مالکیت خواهان در اخذ حکم حائز اهمیت است.
  • در واقع اقدام اولیه دادگاه در مواجهه با دعاوی خلع ید استعلام وضعیت ثبتی ملک و بررسی مالکیت رسمی آن می باشد. بنابراین، در دادخواست سند مالکیت باید ارائه گردد. همچنین غاصب می بایست نسبت به مال سلطه داشته باشد و تسلط غیر قانونی او امکان بهره مندی از منافع مال را برای مالک اصلی مسدود نماید.
  • بنابراین می باید دلایل مثبت استیلا عدوانی خوانده پیوست دادخواست گردد.
  • در خصوص اموال مشاعی نیز هر یک از شرکا می تواند با عنایت به مالکیت مشاع خود خلع ید شریک دیگر راه نسبت به کل ملک مطالبه نماید. در این صورت خوانده دعوا باید متصرف عدوانی باشد و تنها باید شریک غاصب را خوانده قرار داد.
  • خواهان می تواند علاوه بر خلع ید نسبت به ملک اجرت المثل ایام تصرف متصرف را نیز همراه دادخواست مطرح نماید در این فرض دادگاه با ارجاع امر به کارشناس اجرت المثل متصرف را محاسبه و حکم به الزام به پرداخت آن صادر می نماید.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص خلع ید مشاعی و مطالبه اجرت المثل 

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت لازم نبوده که همه را خوانده قرار میدادید درست این بود که فقط متصرف خوانده دعاوی اجرت المثل و خلع ید باشد. در صورتی که برادرتان محکوم به پرداخت اجرت المثل گردید شما نمی توانید از او اجرت المثل دریافت نمایید و در صورت دریافت او حق اقامه دعوی علیه شما را خواهد داشت. 
♦  توصیه میشود قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص ملکی مشورت داشته باشید. همچنین میتوانید مطالب حقوقی سایت ما در خصوص خلع ید و اجرا المثل ایام تصرف را مطالعه کنید. 

 

 

مستندات قانونی - خلع ید و اجرت المثل

برای اطلاع از مقررات حاکم بر دعاوی خلع ید و اجرت المثل ملک مقررات زیر را مطالعه نمایید :

مواد قانون مدنی از ماده 308 تا 327

متن ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی
در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می‌شود، ‌ولی تصرف محکوم‌له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است.
متن ماده ۲۲ قانون ثبت اسناد و املاک
همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثاً به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت.
در مورد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می‌شود که وراثت و انحصار آن‌ها محرز و در سهم‌الارث بین آن‌ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف، حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد.
تبصره - حکم نهایی عبارت از حکمی است که به واسطهٔ طی مراحل قانونی و یا به واسطهٔ انقضای مدت اعتراض و استیناف و تمیز دعوایی که حکم در آن موضوع صادر شده از دعاوی مختومه محسوب شود.

ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی
دعوای تصرف عدوانی عبارتست از: ادعای متصرف سابق مبنی براینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص دعاوی ملکی در تهران 

ثبت امتیاز
نظرات

جمعه, 26 خرداد,1402

سلام خوب بود متشکرم

مطالب خوب بود .سوال، کشاورز یک سال بدون اجازه زمین پدری ما را کشت کرد و زمین را تحویل نمی دهد آیا شکایت اجرت المثل بکنم یا فوت فرصت کشت ؟ تا بتوانم مبلغ بیشتری از اون بگیرم ؟


پاسخ وکیل:
با سلام
خواسته ای تحت عنوان فوت فرصت کشت نداریم؛ البته اگر تحت عناوین اینچنینی طرح دعوا شود ممکن است خسارت ناشی از عدم النفع را به ذهن متباتر نماید که در سیستم حقوقی ما غیر قابل مطالبه است.بهترین عنوان همان اجرت المثل است به همراه خلع ید.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.