X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: پنجشنبه 06 آبان 1400

 تاثیر عیوب زن در مهریه

اگر خانومی در طول 3سال زندگی مشترک به همسرش اجازه نزدیکی ندهد و از نظر پزشکی برای نزدیکی نیاز به عمل جراحی داشته باشد اما قبول نکند و بعد از 3سال که شوهرش تحمل کرد الان به خانه پدر و مادرش رفته باشد همسرش می تواند شکایت کند مبنی بر عدم تمکین وی یا فسخ نکاح کلا همسرش چه اقدامی می تواند علیه خانوم انجام دهد ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1650

تاثیر عیوب زن در مهریه

 

امکان فسخ نکاح به دلیل عیب و تاثیر آن در مهریه

  • فسخ نکاح به معنای برهم زدن رابطه ی ازدواج است؛ در رابطه ی ازدواج اصل پابرجا بودن عقد نکاح می باشد مگر آنکه به موجب قانون این رابطه منحل گردد.
  • فسخ نکاح به دلیل عیوب یکی از این موارد است که بر اساس قانون و با استناد به آن عیب در زوج یا زوجه می توان نکاح را فسخ نمود.
  • به موجب ماده 1123 قانون مدنی برای فسخ نکاح از طرف مرد باید یکی از عیوب زیر در هنگام عقد در زن موجود بوده و مرد هم از آن بی اطلاع باشد:

قرن : وجود ناهنجاری در آلت تناسلی زن که مانع انجام اعمال زناشویی می  گردد.
جذام : یا خوره یک ناراحتی پوستی می باشد
برص : وجود لکه های پوستی در فرد را می گویند.
افضاء : به یکی شدن مجرای بول وحیض افضاء می گویند.
زمين گيری 
نابينايی از دو چشم
جنون

  • بنابراین در صورتی که هریک از عیوب مذکور بعد از عقد نکاح در زن بوجود بیاید یا آنکه مرد در هنگام عقد از آن خبر داشته باشد، دیگر نمی تواند عقد را فسخ نماید.
  • فسخ نکاح تنها به اراده ی صاحب حق صورت می گیرد و برخلاف طلاق نیازمند انجام تشریفات خاصی نیست و یک طرفه و بدون رضایت طرف مقابل نیز صورت می گیرد و تنها باید به اطلاع طرف مقابل برسد.
  • در فسخ نکاح توسط مرد به دلیل وجود عیوب مذکور در زن، در صورتی که دادگاه وجود حق فسخ را احراز نماید، بدون نیاز به ارجاع به داوری و.. فسخ صورت می گیرد.
  • خیار فسخ نکاح فوری بوده و در صورتی که مرد به حق فسخ و فوریت اعمال آن آگاهی داشته باشد اما عقد را فسخ نکند، اختیار او از بین می رود.
  • در رابطه با فسخ نکاح به علت عیوب زن و تأثیر آن در مهریه باید گفت در فسخ نکاح پیش از نزدیکی، زن حق مهریه ندارد. بنابراین در صورتی که عقد ازدواج به دلیل عیب زن قبل از نزدیکی فسخ شود هیچ مهریه ای به زن تعلق نمی گیرد و مرد بدون پرداخت مهر عقد را فسخ می کند.
  • با این وجود لازم به ذکر است اگر این عیوب بوسیله ی عمل جراحی قابل ازبین بردن و درمان باشد، مبنای حق فسخ از بین رفته و این حق ساقط می گردد. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تاثیر عیوب زن در مهریه

♦  در رابطه با سوالی که طرح فرمودید باید گفت موارد حق فسخ به دلیل عیوب زن در بالا ذکر گردیده و شما با وجود یکی از این عیوب اختیار فسخ نکاح را دارید.

♦  درخصوص عدم تمکین (مورد شما تمکین خاص است یا همان رابطه زناشوئی) نیز باید گفت مطابق قانون زن باید از همسر خود تمکین نماید و در صورت امتناع از تمکین مرد می تواند به دادگاه مراجعه کرده و الزام تمکین زن را خواستار شود.

♦  بنابراین شما می توانید شکایت کنید البته با توضیحاتی که داده اید و حتما باید این توضیحات رو به قاضی هم بدهید نظر قاضی پرونده تعیین کننده است.

♦  با این وجود از آنجایی که بر اساس ماده 1133 قانون مدنی حق طلاق با مرد است شما  می توانید هر وقت بخواهد همسر خود را طلاق دهد و برای تصمیم خود ملزم به ارائه دلیل نبوده و صحت و نفوذ آن نیز احتیاج به موافقت زن ندارد.

♦  بنابراین بهتر است ماجرا را پیچیده نکرده و یک راست دادخواست طلاق بدهید. توجه داشته باشید که با توجه به اینکه نزدیکی مقدور نبوده در صورت طلاق، فقط نصف مهریه به زن تعلق می گیرد  .

 

 

مستندات قانونی - تاثیر عیوب زن در مطالبه مهریه

ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی
هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.

ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی
هر گاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از ‌آن طلاق دهد مستحق مهرالمثل خواهد بود.

ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی
هر گاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود زن حق مهر ندارد مگر در صورتی که موجب فسخ عنن باشد که در این صورت با‌ وجود فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر است.

ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی
همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.

ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی
عقد نکاح به فسخ یا به طلاق یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل میشود.

ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی
جنون هر یک از زوجین به شرط استقرار اعم از این که مستمر یا ادواری باشد برای طرف مقابل موجب حق فسخ است.

ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی
عیوب ذیل در زن موجب حق فسخ برای مرد خواهد بود
۱) قرن
۲) جذام
۳) برص
۴) افضاء
۵) زمین گیری
۶) نابینائی از هر دو چشم

ماده ۱۱۲۴ قانون مدنی
عیوب زن در صورتی موجب حق فسخ برای مرد است که عیب مزبور در حال عقد وجود داشته است.

ماده ۱۱۲۶ قانون مدنی
هر یک از زوجین که قبل از عقد عالم به امراض مذکوره در طرف دیگر بوده بعد از عقد فسخ نخواهد داشت

ماده ۱۱۳۱ قانون مدنی
خیار فسخ فوری است و اگر طرفی که حق فسخ دارد بعد از اطلاع به علت فسخ، نکاح را فسخ نکند خیار او ساقط می‌شود به شرط این‌ که علم به حق فسخ و فوریت آن داشته باشد تشخیص مدتی که برای امکان استفاده از خیار لازم بوده بنظر عرف و عادت است

ماده ۱۱۳۲ قانون مدنی
در فسخ نکاح رعایت ترتیباتی که برای طلاق مقرر است شرط نیست.

ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی
مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
تبصره- زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰) این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نماید.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.