X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: دوشنبه 06 دی 1400

 کوتاهی و قصور پرستار در انجام وظایف و نگهداری از بیمار

سلام یه مرد که مسوول پرستاری از یه آقای جوان بوده که مبتلا به بیماری قلبی بوده است، روزی که حال بیمار بد شده بود علیرغم ضرورت کول کردن بیمار دچار حمله قلبی، وی رو با پای پیاده حدود پنجاه قدم راه برده و بعدش توی ماشین در راه بیمارستان که بیمار به خاطر وخامت حالش دچار ایست قلبی شده بود، این مرد پرستار از اقدامات نجات دهنده تعمدا خودداری کرد.بیمار بخاطر عدم دریافت اقدامات نجات دهنده فوری، بعد از رسیدن به بیمارستان و انجام احیاء قلبی پیشرفته، دچار کاهش هوشیاری شده و اکنون حال وخیمی داره.پدر و مادر این بیمار جوان، از پرستار بخاطر کوتاهی در مراقبت، شکایت کردن و او به زندان افتاد.حالا مسئله اینجاست که این بیمار قلبی شیطان پرست بوده و پیرو این فرقه است و مروج و مبلغ شیطان پرستی بوده.این پرستار بعد از اینکه با قید ضمانت آزاد شده، خانواده بیمار رو تهدید کرده که اگه از شکایت شون نگذرن شواهدی رو ارایه میده و ثابت می کنه که بیمار همچین عقاید و اعمالی داشته است.حالا اگه پرستار موفق به اثبات شواهدش بشه و بیمار شیطان پرست هم از دنیا بره، کلا پرونده مختومه میشه و این پرستار بی مسوولیت که از عمد به بیمار کمک نکرده بوده منع تعقیب خواهد شد یا خیر؟لطفا با جزییات پاسخ بدین و وضعیت های مختلفی که ممکن است پیش بیایند رو روشن بفرمایین.
آیا کشتن یه شیطان پرست، اصلا عقوبت قانونی دارد؟
آیا کلا این پرونده ارتکاب به قتل محسوب میشه؟
اگه اون بیمار زنده بمونه و به زندگی عادی برگرده شرایط پرستار چگونه خواهد شد؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 6747

مسئولیت پرستاری که در نگهداری از بیمار کوتاهی و باعث فوت شده

  • در رابطه با قصور پرستار در انجام وظایف و نگهداری از بیمار باید گفت به منظور تحقق مسئولیت برای پرستاران خاطی وجود سه عنصر فعل مجرمانه، نتیجه مجرمانه  و رابطه سببیت بین فعل مجرمانه و نتیجه حاصله، ضروری می باشد. 
  • قصور پرستاران که منجر به مرگ یــا ایراد صدمه بدنی بیمار می گردد به صورت فعل و نیز ترک فعل قابل تحقق است. ترک فعل در مقابل فعل مثبت قرار دارد مانند آنکه پرستار به وظیفه قانونی خود که همان مراقبت از بیمار در فرایند درمان می باشد، عمل نکند و این عمــل وی منتهی به صدمه به بیمار گــردد.
  • ماده 145 قانون مجازات اسلامی در این باره بیان می دارد که تحقق جرائم غیر عمدی، منوط به احراز تقصیر مرتکب است. در جنایات غیرعمدی اعم از شبه عمدی وخطای محض مقررات کتاب قصاص و دیات اعمال می شود.
  • تبصره ی ماده ی مذکور در خصوص تقصیر مقرر می دارد تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبالاتی است. مسامحه، غفلت، عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند آنها، حسب مورد، از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبالاتی محسوب می شود.
  • بنابراین مصادیق تقصیر که با ارتکاب آنها فعل مجرمانه محقق می شود شامل موارد زیر است:

1- بی مبالاتی : بی مبالاتی شامل ترک فعلی است که از نظر علمی و فنی انتظار انجام آن از پرســتار می رود ولی صورت نپذیرفته است
2- بی احتیاطی : بی احتیاطی برخلاف بی مبالاتی جنبه مثبت دارد یعنی اینکه فعلی انجام گرفته که از نظر علمی و اصول پزشکی نباید انجام می گرفت. لازم به ذکر است که برای تشخیص بی احتیاطی باید دید آیا عمل واقع شده عرفا قابل پیش بینی بوده است و اینکه آیا یک شخص محتاط مطابق عرف زمان و مکان می توانسته آن را پیش بینی کند یا خیر.
3- عدم مهارت: عدم مهارت شامل مواردی است که پرستار تبحر علمی و عملی لازم را برای انجام کار بخصوصی نداشته باشد. در واقع عدم مهارت به این معنی است که عملی بدون داشتن اطلاعات علمی و تخصصی و تجربه کافی انجام شــود. ملاک تشخیص این مورد، نظر کارشناسان صاحب صلاحیت در رشته تخصصی مربوطه است
4- عدم رعایت مقررات و نظامات دولتی: منظور از این مورد رعایت نکردن هر دستوری است که ضمانت اجرا داشته باشد خواه به صورت قانون باشد خواه به صورت مقررات مربوط به شــغل و حرفه خاص می باشد. بنابراین منظور از عدم رعایت مقررات و نظامات دولتی، عدم توجه به آیین نامه ها، بخش نامه ها، دســتورالعمل های مقامات اداری مافوق، نظام پزشکی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که حاکم بر اشتغال به حرفه های پزشکی، پرستاری و رشته های وابسته به آن است، می باشد.

  • در رابطه با نتیجه ی مجرمانه ی تقصیر پرستاران باید گفت نتیجه حاصل از قصور کادر درمانی اعم از پزشکان و پرستاران لزوما باید منتهی به نتیجه گردد تا قابل تعقیب باشد.
  • به عبارت دیگر، چنانچه اقدامات کادر درمان منجر به آسیب و ضرر و زیان به روح، جسم و جان بیمار نشده باشد کادر درمانی قابل تعقیب نخواهد بود. در این رابطه میزان صدمه وارده مبنای تعیین مجازات های دیه یا تعزیر می باشد. 
  • نتیجه ی مجرمانه ی ناشی از تقصیر پرستاران می تواند منجر به ورود صدمه و آسیب به بیمار شده یا موجب فوت او شود.  لازم به ذکر است که برای تحقق مسئولیت پرستار و مقصر شناختن او، صرف وقوع خطا و یا ایراد ضرر به بیمار کفایت نمی‌ کند، بلکه باید میان افعال پرستار و ایراد صدمه یا فوت بیمار رابطه علیت یا سببیت برقرار باشد.
  • احراز رابطه سببیت با دادگاه است و دادگاه در این مورد باید اقدام به اخذ نظر کارشناسان آن حرفه نموده و سپس با توجه به کلیه اوضاع و احوال پرونده، نسبت به موضوع اتخاذ تصمیم نماید.
  • در رابطه با ضمانت اجرای قصور و کوتاهی پرستار در انجام وظایف و نگهداری از بیمار باید گفت به موجب ماده 291 قانون مجازات اسلامی هرگاه جنایت (اعم از ورود صدمه یا فوت) توام با تقصیر باشد شبه عمد محسوب می گردد.
  • در جنایات شبه عمدی به موجب ماده 450 قانون مجازات دیه پرداخت می گردد و مجازات دیگری غیر از دیه برای پرســتار خاطی متصور نمی باشد. با این وجود چنانچه قصور کادر درمانی منتهی به مرگ بیمار گردیده باشد به موجب ماده 616 کتاب پنجم قانون تعزیرات علاوه بر پرداخت دیه در حق اولیادم به حبس از یک تا سه سال به عنوان تعزیر در نظر گرفته شده است.
  • مرجع صالح رسیدگی به قصور پرستار مجتمع قضایی رســیدگی به جرایم پزشکی در تهران و دادسرای عمومی و انقلاب و محاکم عمومی در شهرستان ها می باشد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص قصور پرستار در نگهداری بیمار

♦  در رابطه با پرسشی که در مورد کوتاهی و قصور پرستار در انجام وظایف و نگهداری از بیمار مطرح نمودید باید گفت تقصیر پرستار در نگهداری از بیمار شما در صورتی که منجر به فوت یا آسیب بیمار گردد موجب ضمانت اجرا خواهد بود و این مجازات حسب مورد منجر به پرداخت دیه در صورت ورود آسیب و پرداخت دیه و حبس از یک تا سه سال در صورت فوت بیمار می باشد.

♦  بنابراین به هرحال پرستار اگر قصوری انجام داده باشد و اقدامات او منجر به آسیب و ضرر و زیان به روح، جسم و جان بیمار شده باشد مجازات می شود. اینکه این پرونده مشمول عنوان قتل خواهد بود یا نه بستگی به جزییات وقایع رخ داده دارد و نتیجه تحقیقات و نظر نهایی قاضی تعیین کننده است. 
♦  لازم به ذکر است که کشتن هر انسانی فارغ از عقاید او جرم است. در قوانین کشور ما مقرراتی وجود دارد که به موجب آن اگر کسی به اعتقاد مهدورالدم بودن دیگری را بکشد، مجازات وی همان مجازات قاتل عمدی نیست.  اما در هر صورت قصور پرستار شبه عمد محسوب می گردد.

 

 

مستندات قانونی - قصور پرستار در نگهداری از بیمار

ماده ۱۴۵ قانون مجازات اسلامی
تحقق جرائم غیر عمدی، منوط به احراز تقصیر مرتکب است. در جنایات غیرعمدی اعم از شبه عمدی وخطای محض مقررات کتاب قصاص و دیات اعمال می شود.
تبصره- تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبالاتی است. مسامحه، غفلت، عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند آنها، حسب مورد، از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبالاتی محسوب می شود.


ماده ۲۹۱ قانون مجازات اسلامی
جنایت در موارد زیر شبه عمدی محسوب می شود:
الف- هرگاه مرتکب نسبت به مجنیٌ علیه قصد رفتاری را داشته لکن قصد جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته باشد و از مواردی که مشمول تعریف جنایات عمدی می گردد، نباشد.
ب- هرگاه مرتکب، جهل به موضوع داشته باشد مانند آنکه جنایتی را با اعتقاد به اینکه موضوع رفتار وی شیء یا حیوان و یا افراد مشمول ماده(۳۰۲) این قانون است به مجنیٌ علیه وارد کند، سپس خلاف آن معلوم گردد.
پ- هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود، مشروط بر اینکه جنایت واقع شده یا نظیر آن مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد.


ماده ۴۵۰ قانون مجازات اسلامی
در جنایت شبه عمدی، خطای محض و جنایت عمدی که قصاص در آن جایز یا ممکن نیست، در صورت درخواست مجنیٌ علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود.


ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی
در صورتی که قتل غیر عمد به واسطه بی‌احتیاطی یا بی‌مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم‌رعایت نظامات واقع شود، مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر اینکه‌ خطای محض باشد.
تبصره - مقررات این ماده شامل قتل غیر عمد در اثر تصادف رانندگی نمی‌گردد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.