X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: چهارشنبه 20 مهر 1401

 اسقاط حق فروش سهم الارث توسط شرکا و ورثه

آیا راه قانونی وجود دارد که قرارداد و تعهد نامه ای بین برادران و خواهران منعقد کنیم و طی آن متعهد شویم حق فروش سهم الارث زمینهای کشاورزی را به بیگانه نداشته و در صورت فروش فقط به برادر و یا خواهر  و ورثه واگذار کنیم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2332

اسقاط حق فروش اموال موروثی

 

آیا می شود طی صورتجلسه شرط کرد که ورثه حق فروش سهم الارث را نداشته باشند ؟

  • حق در اصطلاح عبارت است از توانایی که شخص بر چیزی یا بر کسی داشته باشد. در واقع حق عبارت از اختیاری است که قانون برای فرد شناخته که می تواند عملی را انجام دهد یا آن را ترک نماید. 
  • حق امتیازی است که از سوی قانونگذار جعل شده و ساخته و پرداخته نظم حقوقی است. از آنجایی که حق از سوی قانونگذار به اشخاص اعطا شده و مورد حمایت قانون است و به این جهت که هر آنچه از ناحیه قانونگذار جعل می شود امری اعتباری است، حق نیز امری اعتباری است. همچنین حق از سنخ امتیاز است. بنابراین، کسی که دارنده حق محسوب می شود در موقعیتی برتر از دیگران قرار دارد.
  • لازم به ذکر است حق منحصر به جعل قانونگذار نبوده و طرفین یک قرارداد نیز می توانند بنا به اراده خود و در رابطه ما بین خود حقی را ایجاد کنند به شرطی که مخالف قوانین آمره نباشد. 
  • از جمله تقسیمات مهمی که برای حق در قانون مدنی پیش بینی شده است، موارد زیر می باشد:

حق مالی و حق غیرمالی

 حقی که بطور مستقیم قابل تقویم به پول است حق مالی نام دارد مانند حق مالکیت و حقی که واجد این خصوصیت نباشد حق غیرمالی است خرچند که اجرای آن متضمن آثار مالی نیز باشد. در واقع حق غیرمالی امتیازی است که هدف آن رفع نیازمندی های عاطفی و اخلاقی انسان است. موضوع این حق بطور مستقیم استفاده از مال نبوذه، ارزش داد و ستد ندارد و نمی توان آن را با پول مبادله کرد. مانند حق حضانت. 

حق عینی و حق دینی

 حقوق مالی به دو دسته ی حقوق عینی و حقوق دینی تقسیم می گردد. حق عینی عبارت است از هر حقی که ناظر به مال معین باشد به نحوی که مال معین مستقیما مورد یا متعلق حق قرار گیرد. کامل ترین مصداق حق عینی حق مالکیت است. اقسام حقوق عینی شامل حق عینی اصلی و حق عینی تبعی می گردد؛ چنانچه حق قانونی شخص بر  عین بطور مستقیم موجود یا مفروض بوده و تابع امر دیگری قرار نگیرد، حق عینی اصلی می باشد.

در مقابل، اگر حق عینی ناشی از یک رابطه دینی بوده و بقای حق تابع آن باشد، آن را حق عینی تبعی می نامیم. حق مالکیت حق عینی اصلی است چراکه این حق صرفنظر از اینکه منشا حدوثش کدام یک از اسباب تملک باشد، بقای آن تابع رابطه حقوقی دیگری نیست. اما حق مرتعن بر عین مرهونه مصداق حق عینی تبعی است.

حق دینی (شخصی) نیز حقی است که به موجب آن شخص می تواند انتقال مال، انجام فعل یا ترک فعل معینی را از شخص دیگر مطالبه نماید. در واقع حق دینی تعهد ناشی از عقد یا تکلیف ناشی از الزام قانونگذار است که بر ذمه شخص متعهد یا مکلف قرار می گیرد. موضوع تعهد حسب مورد ممکن است انتقال مال ی انجام فعل یا ترک فعل باشد. در حق دینی با داین و مدیون یا متعهد و متعهدله سر و کار داریم. 

حق تمتع و حق استیفا

مرحله اعتبار حق برای افراد را حق تمتع می گویند. به موجب ماده 956 قانون مدنی اهلیت برای دارا بودن حقوق با زنده متولد شدن انسان شروع و با مرگ او تمام میشود. همچنین به موجب ماده 957 همین قانون  حمل از حقوق مدنی متمتع میگردد مشروط بر اینکه زنده متولد شود.

اهلیت استیفا بعارت است اهلیت اجرای حق. در واقع برای اجرا و استفاده از حق قانونی شرایط و محدودیت هایی وجود دارد و تنها کسانی می توانند مستقیما حق خود را اجرا کنند که واجد شرایط لازم باشند و به اصطلاح اهلیت استیفا داشته باشند. مهم ترین شرایط عمومی استیفای حق عبارت است از بلوغ, عقل و رشد. 

  • از ویژگی حق می توان به سه مورد زیر اشاره نمود:

1- اسقاط پذیری
2- نقل پذیری
3- انتقال پذیری

  • لازم به ذکر است در هر حقی حداقل یکی از ویژگی های بالا وجود دارد. بنابراین، اولا لزوما هر سه ویژگی باهم در یک وجود ندارد. دوما حقی که قابل اسقاط، نقل و انتقال نباشد حق به معنای خاص نیست. 
  • حق دارای سه رکن می باشد:

1- موضوع حق (متعلق حق)
2- صاحب حق (من له حق)
3- کسی که احترام و رعایت حق بر او واجب است (من علیه حق)

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اسقاط حق فروش سهم الارث توسط شرکا و ورثه

♦  در پاسخ به پرسش شما در خصوص اسقاط حق فروش سهم الارث توسط شرکا و ورثه باید گفت با توجه به اصل حاکمیت اراده و قاعده تسلیط، هر صاحب حقی می تواند با ارده ی خود حق خود را اسقاط نماید مگر اینکه اسقاط حق برخلاف قواعد امری، نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد.

♦  به موجب ماده 959 قانون مدنی هیچکس نمیتواند به طور کلی حق تمتع و یا حق اجراء تمام یا قسمتی از حقوق مدنی را از خود سلب کند.بنابراین، می توان حق فروش سهم الارث را برای مدت محدود ساقط نمود.

 

 

مستندات قانونی - اسقاط حق فروش سهم الارث

ماده ۹۵۶ قانون مدنی
اهلیت برای دارا بودن حقوق با زنده متولد شدن انسان شروع و با مرگ او تمام میشود.
ماده ۹۵۷ قانون مدنی
حمل از حقوق مدنی متمتع میگردد مشروط بر اینکه زنده متولد شود.
ماده ۹۵۸ قانون مدنی
هر انسان متمتع از حقوق مدنی خواهد بود لیکن هیچکس نمیتواند حقوق خود را اعمال اجرا کند مگر اینکه برای این امر اهلیت قانونی‌ داشته باشد.
ماده ۹۵۹ قانون مدنی
هیچکس نمیتواند به طور کلی حق تمتع و یا حق اجراء تمام یا قسمتی از حقوق مدنی را از خود سلب کند.
ماده ۹۶۰ قانون مدنی
هیچکس نمیتواند از خود سلب حریت کند و یا در حدودی که مخالف قوانین و یا اخلاق حسنه باشد از استفاده از حریت خود صرف‌ نظر کند.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل برای گرفتن سهم ارث و تقسیم ترکه 

ثبت امتیاز
نظرات

پنجشنبه, 01 دی,1401

خدامراد رحمانی

سلام بسیار اموزنده است متشکرم

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.