X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 21 اردیبهشت 1400

 آیا با گذشت شاکی در جرم سرقت مجازات منتفی می شود ؟

سلام شخصی كه یک سرقت انجام داده و حدود ده ماه بلاتکلیف در زندان است با گذاشتن رضایت شاكی آزاد میشود؟ رضایت شاكی را قبل از دادگاه روی پرونده بگذاریم یا بعد از دادگاه؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 25786

گذشت شاکی در سرقت

 

نحوه درخواست تخفیف در جرایم غیر قابل گذشت

  • در طول قانونگذاری قوانین جزایی ایران از جهات مختلف جرایم مورد تقسیم و دسته بندی قرار گرفته اند؛ از جهت ایجاد حق دادخواهی نسبت به قربانی جرایم را می توان به جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت تقسیم نمود. و یا به تعبیر دیگر مطابق یک تقسیم بندی مندرج در قانون آیین دادرسی کیفری سابق از این حیث جرایم به سه دسته حق الله محض، حق الناس محض یا جرایم دوگانه  (دارای جنبه های حق الله و حق الناس) تقسیم می شدند.
  • منظور از حق الله در این نوع تقسیم بندی عمان دارا بودن جنبه عمومی جرم است که هم در حدود وجود دارد و هم اشاره به جنبه عمومی جرایم دارد.
  • همانطور که ملاحظه می شود در این تقسیم بندی های موازی و مشابه نوعی آشفتگی و بلاتکلیفی هم دیده می شود که منشأ آن به منابع متعدد و متفاوت استنباط باز می گردد؛ یعنی قانونگذار از یک سود نگاه به ضروریات جامعه و حقوق نوین دارد و از سوی دیگر تلاش دارد مقررات شرعی و مقتبس از شریعت اسلام را رعایت نماید.
  • در هر حال به نظر می رسد من حیث المجموع بشود برای جرایم از این حیث سه دسته در نظر گرفت :

1- جرایمی که فقط جنبه عمومی دارند و هدف آسیب جامعه است. مانند جرایم علیه امنیت.

2- جرایمی که هم به امنیت جامعه آسیب می زنند و هم شخصی به عنوان قربانی در آن مطرح است.مانند سرقت و کلاهبرداری.

3- جرایمی که فقط یک شخص را مورد آسیب و قربانی خود قرار می دهند .مانند توهین ، افترا و فحاشی.

4- جرایمی که جنبه حق الهی دارند. مانند شرب خمر و محاربه به معنای اخص.

5- جرایمی که فقط جنبه حق الناسی دارند. مانند قذف (تا جایی که با شکایت شاکی مجازات و تعقیب قذف منتفی است).

6- جرایمی که هم جنبه حق الهی و هم جنبه حق الناسی دارند. مانند سرقت حدی، زنای به عنف، قتل عمد.

  • در جرایمی مانند سرقت که جنبه عمومی دارد و به اصطلاح و به تعبیر قانونگذار در دسته جرایم قابل گذشت قرار نمی گیرند، گذشت شاکی فقط می تواند موجب تخفیف مجازات شود.
  • نحوه و میزان تخفیف مجازات هم بستگی به نظر قاضی دارد ولی به نظر می رسد اگر مرتکب سابقه کیفری نداشته باشد و سرقت هم مقرون به آزار و همراه با خشونت نباشد و به طور عادی و ساده انجام شده باشد گذشت شاکی موجب تعلیق یا تبدیل مجازات به جزای نقدی خواهد بود.
  • مطابق ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری " هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم غیرقابل گذشت، پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند، محکوم علیه میتواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، درخواست کند در میزان مجازات او تجدیدنظر شود. در این صورت، دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق‌العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون، رسیدگی میکند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف میدهد یا به مجازاتی که مناسب‌تر به حال محکوم علیه باشد، تبدیل میکند. این رأی قطعی است."    

 

ثبت امتیاز
نظرات

ﺳﻪشنبه, 14 دی,1400

زیزی

سلام من شاکی هستم و از منزل من پارسال دزدی شده ،بنده پارسال اعلام نمودم ضرر اینجانب 50 یا 60 میلیون تومان بوده و امسال باگذشت یکسال دادگاه بمن میگوید 60میلیون ،ولی من حداقل خواستار 80 میلیون هستم،ایا میتونم رضایت ندم ؟؟؟قاضی فقط 6ماه زندان براش بریده وسابقه کیفری هم نداره..توروخدا جواب بدید


پاسخ وکیل:
با سلام
در جرم سرقت متهم مسئول رد مال و تحمل مجازات است.شما چه رضایت بدهید و چه رضایت ندهید مسئولیت رد مال پا بر جاست.در صورتی که عین اموال موجود نیست و شما ارزش اموال را بیشتر می دانید برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم دادخواست بدهید.

شنبه, 15 بهمن,1401

مهدی

باسلام بندهچند وقت پیش با دوستم بخاطر حساب کتاب بحث کردیم ومن مقداری وسیله به ارزش یک ونیم میلیون تومان از او برداشتم واو اعلام سرقت کرد ولیاموال خود را پنجاه ملیون گفت ودر مرحله بازپرسی رضایت داد حالا بعداز مدت سه ماه ابلاغیه آمده برام بخاطر جنبه عمومی من سابقه کیفری هم ندارم چطور میشود ثابت کرد اموال زیر دو میلیونه خودم هم در بازپرسی گفتم که اموال زیر دوملیونه آیا شاکی خودش بیاد پیش قاضی افرار کند زیر دوملیون بوده امکان گذشت ومختومه شدن پرونده هست


پاسخ وکیل:
با سلام
باید توجه داشته باشید که ارزش اموال تاثیری در تشخیص وقوع یا امکان مجازات و یا میزان مجازات ندارد و فرقی ندارد که سارق دو میلیارد تومان یا دو میلیون تومان ببرد. اما شما می توانستید برای برائت خود به قاعده اقاله یا قاعده تقاص استناد کنید تا رفتار شما سرقت و مجرمانه توصیف نشود.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.