X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: دوشنبه 01 آذر 1400

 در برخورد با مفقود شدن چک چه کارهایی باید انجام بدهیم ؟ 

یک سال و نیم پیش چک گم کردم که با امضا بوده بدون مبلغ و تاریخ و از طریق شورای حل اختلاف مسدود کردم میخواستم بدونم هنوز میتونه مشکل ساز باشه و اینکه چک مفقودی چه زمانی باطل میشه ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2125

راه های برخورد با چک مفقود شده

  • چک نوشته ای است که بوسیله ی آن صادرکننده مبالغی را که بانک در حساب او نگهداشته خود برداشت می کند یا به بانک دستور می دهد که آن را به شخص ثالث یا به حواله کرد شخص مزبور پرداخت نماید.
  • چک ممکن است تکمیل شده یا سفید امضا باشد اما در هرحالت پول نقد محسوب می شود و مفقود شدن آن موجب زیان مالی می گردد.  بنابراین بسیار حائز اهمیت است که راه های برخورد با چک مفقودشده را بدانیم.
  • نخستین اقدام مورد نیاز برای شخصی که چک او مفقود گردیده است این است که خود او یا قائم مقام قانونی اش به بانک مراجعه کرده و اعلام کند که چک او مفقود شده و کتباً دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد.
  • بدین ترتیب بانک به موجب ماده 14 قانون صدور چک موظف است تا پس از اهراز هویت دستوردهنده، از پرداخت چک خودداری کرده و در صورتی که چک مفقود شده به بانک ارائه گردید، گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده تسلیم می نماید.
  • دستور عدم پرداخت به بانک به علت مفقود شدن چک یک مانع دائمی برای پرداخت نبوده و تنها یک هفته اعتبار دارد. به همین خاطر اقدام شخص برای مرحله ی بعدی در طول این یک هفته جهت عدم وصول چک ضروری می باشد. 
  • در این مرحله، شخصی که چک او مفقود گردیده می باید به مرجع قضایی مراجعه و طرح شکایت می نماید و گواهی مربوط به مفقود شدن چک را از آن مرجع دریافت کند.
  • مرجع صالح قضایی برای اعلام مفقودی چک تا مبلغ دویست میلیون ریال شورای حل اختلاف و مبلغ بیشتر از آن دادسرا می باشد. 
  • بنابراین با تسلیم گواهی مذکور به بانک، بانک وجه چک را به هیچ مراجعه کننده ای پرداخت نمی کند.
  • در غیر این صورت یعنی عدم تحویل دادن گواهی به بانک، به موجب تبصره دو ماده 14 قانون صدور چک، هفت روز پس از دستور عدم پرداخت، بانک وجه چک را از محل موجودی به هرکسی که چک را ارائه نماید پرداخت می کند. 
  • در رابطه با سوالی که مطرح فرمودید باید گفت که پس از ارائه گواهی اعلام مفقودی به بانک، بانک وجه چک را تا زمانی که تکلیف پرونده در مرجع قضایی مشخص نشده باشد در حساب مسدود نگه می دارد و وجه آن را پرداخت نمی نماید و پس از اینکه دادگاه مفقود شدن چک را احراز کند، ممکن است حکم بر ابطال چک مفقودی صادر نماید. بنابراین اگر حکم دادگاه (شورای حل اختلاف) به بانک ارائه و ثبت سابقه شده باشد چک شما قابل وصول نخواهد بود.

 

 

مستندات قانونی - اقدامات چک مفقودی

ماده 14 قانون صدور چک
صادرکننده چک یا ذینفع با قائم مقام قانونی آنها با تصریح به اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرائم دیگری تحصیل گردیده می‌تواند کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد. بانک پس از احراز هویت دستور دهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارائه چک بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می‌نماید.
دارنده چک می‌تواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند و هرگاه خلاف ادعایی که موجب عدم پرداخت شده ثابت گردد دستور دهنده علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۷ این قانون به پرداخت کلیه خسارات وارده به دارنده چک محکوم خواهد شد.
تبصره ۱ (اصلاحی ۱۳۷۶/۱۰/۱۴) - ذینفع در مورد این ماده کسی است که چک به نام او صادر یا ظهرنویسی شده یا چک به او واگذار گردیده باشد (یا چک در وجه حامل به او واگذار گردیده)
در موردی که دستور عدم پرداخت مطابق این ماده صادر می‌شود بانک مکلف است وجه چک را تا تعیین تکلیف آن در مرجع رسیدگی یا انصراف دستوردهنده در حساب مسدودی نگهداری نماید.
تبصره ۲ (الحاقی ۱۳۷۲/۰۸/۱۱) - دستور دهنده مکلف است پس از اعلام به بانک شکایت خود را به مراجع قضایی تسلیم و حداکثر ظرف مدت یک هفته گواهی تقدیم شکایت خود را به بانک تسلیم نماید در غیر این صورت پس از انقضا مدت مذکور بانک از محل موجودی به تقاضای دارنده چک وجه آن را پرداخت می‌کند.
تبصره ۳ (الحاقی ۱۳۷۶/۱۰/۱۴) - پرداخت چک‌های تضمین‌شده و مسافرتی را نمی‌توان متوقف نمود مگر آنکه بانک صادرکننده نسبت به آن ادعای جعل نماید. در این مورد نیز حق دارنده چک راجع به شکایت به مراجع قضایی طبق مفاد قسمت اخیر ماده ۱۴ محفوظ خواهد بود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.