X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: یکشنبه 14 آذر 1400

 تشخیص معامله صوری خودرو

در سال 91 خودرویی را از خانمی آشنا خریداری کردم بدون قولنامه و به صورت شفاهی.بعدا متوجه شدم سندش تو یک نماشگاه دیگر بابت پولی که این خانم یدهکار است گرو گذاشته شده. قرار شد که بعداً سند را تحویل من بدهد ولی چون بیمه در حال اتمام بود و می خواستم از طریق پدرم در آموزش و پرورش بصورت اقساط خودرو را بیمه کنم  و اینکار منوط به ارائه قولنامه بود ناچار در نمایشگاهی که آشنای فروشنده بود قولنامه ای تنظیم و امضا شد که در آن نوشته شد فقط 1 میلیون از پول ماشین مانده است.پس از تنظیم قرارداد به درخواست فروشنده در یک برگه ای معمولی نوشته ای که این قولنامه برای ارائه به بیمه است و به صورت صوری تنظیم شده است و هر دو امضا کردیم. البته مجبور بودم این کار را بکنم و چون زور دست آنها بود و من هیچ مدرکی نداشتم که پولی به فروشنده داده ام .بنده با استناد به همون قولنامه شکایت کردم و شکایتم به شورای حل اختلاف ارجاع شد که فروشنده به شورا نیامد بعد از آن به دادگاه ارسال شد. با وساطت پدر فروشنده که آشنای ما بود قرار شد پولم رو برمیگردونند ولی بعد از مدتی شماره تلفن فروشنده عوض شد، آدرس منزلش تغییر کرد و دیگر خبری از او نبود.بعد 5 سال تازه آدرسش رو پیدا کردم ، منکر همه چیز شده و البته نمایشگاه آشنای او هم هم گفته که به نفع او شهادت می دهد و می گوید که قولنامه صوری بوده است.آیا به نظر شما این معامله صوری بوده ؟ و آیا خودرو متعلق به من است یا او ؟ اگر قرار باشد معامله باطل شود و به من پول بدهند همان شش و نیم میلیون تومان را که در سال 91 داده ام را به من می دهند یا باید به نرخ روز پرداخت شود؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 5392

آیا این معامله صوری و باطل است ؟

  • معامله صوری معامله ای است که در آن یکی از شرایط اساسی صحت معاملات که در ماده 190 قانون مدنی به آنها اشاره گردیده است، وجود نداشته باشد. این شرایط شامل :1- قصد طرفین و رضای آنها 2-اهلیت طرفین 3-موضوع معین که مورد معامله باشد 4-مشروعیت جهت معامله؛ می-باشد. 
  • در یک معامله ی صوری، به علت اینکه قصد طرفین یا یکی از آنها مخدوش می باشد و معامله تنها ظاهری بوده و طرفین قصد واقعی برای انعقاد عقد و انتقال مال ندارند، باطل می باشد.
  • انگیزه ی انجام معامله ی صوری متفاوت میباشد و می توان به قصد فرار از دین، جلوگیری از بازداشت اموال، انجام برخی امور بانکی و.. باشد.
  • مسأله ی حائز اهمیت در این رابطه این است که معامله ی صوری به هر دلیل و با هرنیتی که باشد به علت فقدان قصد باطل، بی اعتبار و فاقد وجه قانونی است، و اثری در عالم حقوقق نداشته و به همین ترتیب فروش مال بصورت صوری، هیچگونه اثری در تملک ندارد.
  • در خصوص تشخیص معامله ی صوری خودرو باید گفت اگر ظاهر امر دلالت بر وقوع معامله داشته باشد ولی یکی از طرفین یا شخص ثالثی مدعی صوری بودن معامله باشد، باید این امر را اثبات کند.
  • اصل بر صحت وقوع معاملات است و اگر ظواهر نشان از انعقاد عقد داشته باشد، ادعای صوری بودن آن امری خلاف ظاهر است و نیازمند اثبات. اثبات آن هم بر عهده مدعی ست.
  • صوری بودن معامله را با هر دلیلی میتوان اثبات کرد. مثل شهادت شهود، تحقیق محلی، معاینه محل و هر شواهد و قرائن دیگری که موثر در جلب نظر مقام قضایی داشته باشد.
  • دعوای ابطال معامله صوری باید در دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده یا خواندگان دعوا اقامه شود.
  • رای صادره در خصوص معامله ی صوری فاقد اجراییه بوده و جنبه ی اعلامی دارد و محکوم له می تواند با رای قطعی صادر شده نسبت به احقاق حق خویش اقدام نماید و  عین و منافع مالى که موضوع معامله بوده به او مسترد می گردد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تشخیص معامله صوری خودرو

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت به موجب ماده 223 قانون مدنی، هر معامله ی واقع شده صحیح می باشد مگر آنکه فساد آن معلوم شود. بنابراین مدعی صوری بودن معامله باید جهت باطل نمودن عقد این امر را بوسیله ی شاهد، قسم، و سایر قراین و ادله ثابت نماید.از آنجایی که ذیل متنی مبتنی بر صوری بودن معامله امضا نموده اید، قولنامه ی صوری باطل شده و خودرو به مالک ماقبل از عقد بازمی گردد.

♦  در خصوص سوال آخر شما باید عرض کرد که به موجب ماده ۳۶۵ قانون مدنی، قرارداد بیع فاسد اثری در تملک ندارد؛ یعنی مبیع و ثمن کماکان در مالکیت بایع و مشتری باقی می ماند و میزان ثمنی که به شما تعلق می گیرد همان میزان پرداختی در معامله می باشد.

♦  البته لازم به ذکر است که شما می توانید وقوع معامله ی شفاهی را اثبات نموده و از این طریق مالک خودرو گردید.

 

 

مستندات قانونی - تشخیص صوری بودن معامله خودرو

ماده 190 قانون مدنی
براي صحت هر معامله : شرایط ذیل اساسی است -1 ها قصد طرفین و رضاي آن -2 اهلیت طرفین 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد . 4 - مشروعیت جهت معامله


ماده 191 قانون مدنی
عقد محقق میشود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزي که دلالت بر قصد کند.


ماده 218 قانون مدنی
هر گاه معلوم شود که معامله با قصد فرار از دین به طور صوري انجام شده، آن معامله باطل است.


ماده 218 مکرر
هر گاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده دلایل اقامه نماید که مدیون براي فرار از دین، قصد فروش اموال خود را دارد، دادگاه میتواند قرار توقیف اموال وي را به میزان  بدهی او صادر نماید، که در این صورت بدون اجازه¬ي دادگاه حق فروش اموال را نخواهد داشت.


ماده 223 قانون مدنی
هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود .


ماده ۳۶۵ قانون مدنی
بیع فاسد اثری در تملک ندارد.


ماده 426 قانون تجارت
اگر در محکمه ثابت شود که معامله به طور صوری یا مسبوق به تبانی بوده است آن معامله خود به خود باطل - عین و منافع مالی که موضوع معامله بوده مسترد و طرف معامله اگر طلبکار شود جزو غرما حصه خواهد بود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.