X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: جمعه 24 دی 1400

 امکان مطالبه دیه و ارثیه از قیم به نرخ روز

پدرم در بچگی فوت کردن که در اون زمان پدربزرگ من قیم من شدن و ارث پدری ام که دیه بوده سهم من هم 400 هزار تومن بوده رو به ایشون دادن.زمان فوت پدرم سال 71 بوده. میخواستم بدونم الان که میخوام ارثیه رو بگیرم مبلغ ریالیش چقد میشه به نرخ روز ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1550

 

آیا می شود ارث و دیه را از قیم به نرخ روز مطالبه کرد ؟

  • قيمومت به معني اداره كردن امور اشخاص صغير، غير رشيد و مجنون مي باشد. انتخاب قيم بايد از طريق مرجع قضايي و پس از طي مراحل قضايي و اداري حاصل شود.
  • به موجب ماده 1218 قانون مدنی برای اداره امور صغاری که ولی قهری و وصی ندارند قیم معین می شود.
  • بنابراين میتوان گفت تفاوت عمده ولایت و قیمومت اين است که ولایت اجباری است و کودک پس از تولد به خودی خود تحت ولایت پدر و جد پدری قرار میگیرد در صورتی که شخص قیم توسط دادگاه تعیین میشود. 
  • در رابطه با حدود اختیارات و وظایف قیم باید گفت:

• مواظبت شخص مولی علیه و نمايندگی قانونی او در کلیه امور مربوط به اموال و حقوق مولی علیه با قیم است.
• قيم مكلف است قبل از مداخله در امور مولي عليه صورت جامعي از كليه دارائي هاي او تهيه كرده يك نسخه از آن را به امضاء خود رسانده و تحويل دادستان محل سكونت مولي عليه نمايد .
• چنانچه قيم در حفظ اموال مولي عليه تعدي و تفريط نمايد مسئول جبران خسارت و ضررهايي است كه در مال مولي عليه صورت مي گيرد
•  چنانچه قيم از روي عمد مالي را در صورت دارائي مولي عليه نياورد، مسئول جبران ضرري است كه به مولي عليه وارد مي شود و اگر اين عمل از روي سوء نيت باشد قيم بر كنار خواهد شد .
• قيم نمي تواند در سمت قيمومت با خود معامله نمايد يعني نمي تواند مال مولي عليه را به خود منتقل كند يا مالي از خود را به مولي عليه منتقل نمايد

  •  در مواردي كه موجب حجر مرتفع گردد فرد از تحت قيمومت خارج مي شود. به عبارت ديگر وقي فرد صغير به سن رشد برسد يا غير رشيد مشكلش حل شود يا جنون زائل شود، شرايط براي خروج از قيمومت فراهم مي شود اما همانگونه كه قيمومت با حكم دادگاه است خروج از آن نيز بايد با حكم دادگاه باشد .
  • در خصوص امکان مطالبه دیه و ارثیه از قیم به نرخ روز باید گفت انحصار وراثت افراد محجور مطابق قانون ارث خواهد بود و اموال بین محجوران همانند سایر افراد عادی تقسیم می گردد و قواعد ارث بطور یکسان میان ورثه محجور و سایر ورثه جاری خواهد بود. منتها از آنجایی که محجور نمی تواند در امور مالی خود دخالت کند اموالش حسب مورد به ولی قهری یا قیم یا امین داده خواهد شد.
  • نکته قابل توجه این است که امکان مطالبه ی دیه و ارث از قیم به نرخ روز وجود ندارد چرا که قیم نماینده ی قانونی محجور بوده و وظیفه ی او حفاظت از حقوق و امور مالی محجور است نه بدهکار او.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان مطالبه دیه و ارثیه از قیم 

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح نمودید باید گفت اگر منظور شما جد پدری باشد، ایشان ولی قهری محسوب می شوند نه قیم. اما اگر جد مادری منظورتان باشد، ایشان قیم محسوب می شوند. با این وجود هر دو نماینده ی محجور بوده و تفاوتی در امکان مطالبه ی اموالتان از ایشان نمی کند.

♦  در خصوص اینکه آیا می توانید سهم الارثتان را به روز مطالبه کنید یا نه باید گفت قیم و ولی قهری نماینده محجور بوده و سهم الارث شما از پدرتان در دست ایشان امانت می باشد. بنابراین نمی توانید ارثیه تان را به نرخ روز مطالبه نمایید.

♦  تعلل و تاخیر در پرداخت سهم الارث شما شامل احکام خیانت امین می شود نه مباحث خسارت تاخیر تادیه چراکه طرف شما نماینده ی قانونی شما است نه بدهکارتان.

♦  در واقع در این فرض هر گاه حالتی به وجود آید که امین بر مال غیر متصرف باشد در حالی که دیگر هیچ اذن و مجوزي براي تصرف ندارد، یدش ضمانی میشود و تصرف امین بر مال غیر یک تصرف غاصبانه محسوب میشود. 

 

 

مستندات قانونی - مطالبه سهم ارث از دیه

برای اطلاع از مقررات حاکم بر مطالبه سهم ارث از  دیه مقررات زیر را مطالعه نمایید :

مواد قانون مدنی از ماده ۱۲۰۷ تا ۱۲۵۶

متن قانون امور حسبی از ‌ماده ۷۴ تا 102

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.