X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: شنبه 23 بهمن 1400

 امکان مستقل شدن و ترک منزل توسط دختر بالغ رشید

من دختر ۱۹ ساله ام و از خانواده ام جدا شدم میخواهم بدونم آیا خانواده ام با کمک قانون میتوانند منو به خانه برگردونن و یه سوال دیگه اگر به عنوان گمشده نزد پلیس بروند تا منو پیدا کند چی ؟ و در اینصورت چکاری میتوانم کنم لطفاً کمکم کنید من توی خونه پدری خیلی عذاب کشیدم.

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 28182

آیا دختر بالغ و رشید می تواند مستقل زندگی کرده و منزل را ترک کند ؟

  • حجر از نظر اصطلاح حقوقی به معنای منع نمودن اشخاص از تصرف در اموال و حقوق مالی و همچنین انجام هرگونه عمل حقوقی می باشد.
  • مطابق قانون مدنی، محجور به کسی گفته می شود که به علت صغیر بودن یا وضعیت روانی نتواند به راحتی و آزادانه در امور خود تصرف کند به همین خاطر نیازمند حمایت خاص از طرف قانونگذار هستند.
  • محجورین به سه دسته صغار، اشخاص غیر رشید یا سفیه و مجانین تقسیم میشوند.
  • صغیر کسی است که هنوز به سن بلوغ و رشد نرسیده باشد؛ سن بلوغ در پسران 15 سال تمام قمری و در دختران 9 سال تمام قمری است.
  • صغار برای انجام اعمال و تصمیمات حقوقی خود نیازمند نظارت ولی (پدر یا پدربزرگ پدری) یا قیم میباشند. با این وجود، صغیر بعد از رسیدن به بلوغ نمی تواند از حجر خارج شود و برای این امر، شرط دیگری نیز لازم است و آن رسیدن به سن رشد است که بعد از آن می تواند اداره ی اموال خود را در دست بگیرد.
  • سن رشد سابقا در ماده ی 1209 قانون مدنی چنین مقرر گشته بود: "هر کس دارای 18 سال تمام باشد، در حکم غیر رشید است. مع ذلک در صورتی که بعد از 15 سال تمام رشد کسی در محکمه ثابت شود، از تحت قیمومت خارج می شود." بنابراین سن رشد بر اساس این ماده رسیدن شخص به سن 18 سال بود. با این حال لازم به ذکر است که با وجود اینکه این ماده هم اکنون حذف گردیده است، اما در عمل و مطابق عرف سن 18 سال را اماره ی رشد و خروج از حجر در نظر می گیرند.
  • بنابراین صغیر با رسیدن به سن بلوغ از حجر خارج می شود منتها تصرف در امور مالی خروج از حجر منوط به احراز رشد است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص استقلال و ترک منزل توسط دختر بالغ

♦  در پاسخ به پرسش شما در خصوص امکان مستقل شدن و ترک منزل توسط دختر بالغ رشید باید گفت به موجب قانون دختر بعد از پایان 9 سالگی بالغ است و می تواند برای امور غیر مالی خود غیر از ازدواج تصمیم بگیرد.

اقامتگاه و  محل سکونت نیز امری غیر مالی بوده و قانوناً پدر نمی تواند مانع دختر خود شود هر چند که این سکوت و ابهام قانونگذاری ممکن است با مصلحت آن دختر و عرف منافات داشته باشد! 
دختر پس از پایان 18 سالگی رشید است و اداره کلیه امور مالی و غیر مالی خود را می تواند داشته باشد و حتی می تواند با گرفتن پاسپورت از کشور خارج شود. تنها مسئله ای که رشد و بلوغ در آن تاثیر ندارد و در هر حال اجازه پدر در آن موثر است اجازه ازدواج دختر باکره است چرا که مطابق ماده 1043 قانون مدنی نکاح دختر باکره حتی اگر به سن بلوغ رسيده باشد، موقوف به اجازه پدر يا جد پدری است.
بنابراین، برای شما که 19 سال سن دارید و بالغ و رشید محسوب می شوید، امکان مستقل شدن و ترک منزل وجود دارد و مانع قانونی در این خصوص نیست.

♦  در رابطه با اینکه شما را تحت عنوان گمشده معرفی نمایند با توجه به وضعیت حقوقی خود می توانید بدون مزاحمت مستقل شده و از خانواده جدا شوید، اگر چه رعایت مصلحت در خصوص این تصمیم شما توصیه می گردد.

 

 

مستندات قانونی - امکان زندگی مستقل دختر بالغ رشید

ماده ۱۲۰۷ قانون مدنی
اشخاص ذیل محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند:
۱. صغار.
۲. اشخاص غیر رشید.
۳. مجانین.
ماده ۱۲۰۸ قانون مدنی
غیر رشید کسی است که تصرفات او در اموال و حقوق مالی خود عقلائی نباشد.
ماده ۱۲۰۹ قانون مدنی
به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مدنی مصوب ۱۳۷۰/۰۸/۱۴ حذف شده است.
ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی
هیچکس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آنکه عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد.
تبصره ۱ (الحاقی ۱۳۷۰/۸/۱۴) - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام و در دختر نه سال تمام قمری است.
تبصره ۲ (الحاقی ۱۳۷۰/۸/۱۴) - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی میتوان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.
ماده ۱۲۱۱ قانون مدنی
جنون به هر درجه که باشد موجب حجر است.
ماده ۱۲۱۲ قانون مدنی
اعمال و اقوال صغیر تا حدی که مربوط به اموال و حقوق مالی او باشد باطل و بلااثر است معذالک صغیر ممیز میتواند تملک ‌بلاعوض کند. مثل قبول هبه و صلح بلاعوض و حیازت مباحات.
ماده ۱۲۱۳ قانون مدنی
مجنون دائمی مطلقاً و مجنون ادواری در حال جنون نمیتواند هیچ تصرفی در اموال و حقوق مالی خود بنماید ولو با اجازه ولی یا قیم خود لکن اعمال حقوقی که مجنون ادواری در حال افاقه مینماید نافذ است مشروط بر اینکه افاقه او مسلم باشد.
ماده ۱۲۱۴ قانون مدنی
معاملات و تصرفات غیر رشید در اموال خود نافذ نیست مگر با اجازه ولی یا قیم او اعم از اینکه این اجازه قبلا داده شده باشد یا بعد از ‌انجام عمل. ‌معذالک تملکات بلاعوض از هر قبیل که باشد بدون اجازه هم نافذ است.
ماده ۱۲۱۵ قانون مدنی
هر گاه کسی مالی را به تصرف صغیر غیرممیز و یا مجنون بدهد صغیر یا مجنون مسئول ناقص یا تلف شدن آن مال نخواهد بود.
ماده ۱۲۱۶ قانون مدنی
هر گاه صغیر یا مجنون یا غیر رشید باعث ضرر غیر شود ضامن است.
ماده ۱۲۱۷ قانون مدنی
اداره اموال صغار و مجانین و اشخاص غیر رشید به عهده ولی یا قیم آنان است به طوری که در باب سوم از کتاب هشتم و مواد بعد‌ مقرر است.
ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی
نکاح دختر باکره اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدر او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناسان حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.