X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: شنبه 09 بهمن 1400

 بررسی فرض تصرف عدوانی در زمین کشاورزی

زمين کشاورزي واگذاري مشاع به مقدار 5000 سهم مشاع از 190000 سهم مشاع از طرف دولت به پدر مرحومم داده شد .حدود 30 ساله در تصرف ما است .سال بعد فوت پدرم شخصي عليه من شکايت خلع يد و ايام تصرف کرده با مدارک.قولنامه دستي مورخ 5/11/1385 به مقدار 2800 متر ششدانگ و پولش رو نقدا داده ولي سابقه ثبتي قيد نشده.با وکالت فروش بلا عزل 22/12/1386 ملک را 5/2/1387 به خود انتقال داده در وکالتنامه مقدار متر مربع قيد شده ولي در سند مساحت قيد نشده.
1- آيا عنوان این دعوا تصرف عدواني است؟
2-ايا قولنامه که سابقه ثبتي قيد نشده اشکال ندارد؟
3- ميشود 2800 متر رو خريد و 5000 سهم صاحب شد؟
4-در وکالتنامه مقدار متر مربع به جاي سهم نوشته شده مهم نيست؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3633

آیا تصرف زمین پدری با فرض وجود قولنامه عدوانی است ؟

  • تصرف عدوانی عبارت است از اینکه شخصی مالی را که سابقا در تصرف دیگری بوده است به زور و به صورت عدوانی از تصرف و سلطه آن شخص خارج کند و آن را به تصرف خود در آورد .
  • ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی تصرف عدوانی را این چنین تعریف کرده است: دعوای تصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیر منقول او را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست نماید.

 

شرایط تحقق عنوان تصرف عدوانی

1- مالی که تصرف شده است باید غیرمنقول باشد 

 اگر شخصی بدون رضایت دیگری مال منقول او را از تصرف وی خارج کند از شمول این ماده و بحث تصرف عدوانی خارج است.

2- خواهان به طور عرفی مال را در تصرف قبلی خود داشته باشد.

3-مال باید با زور و عدوان از تصرف متصرف سابق خارج شود

 چنانچه مالی با رضایت متصرف سابق از تصرف وی خارج شد و سپس او پشیمان گشت، موضوع از شمول این ماده خارج است.

4- خوانده ادعای خواهان را انکار نماید.

مراحل اثبات دعوای تصرف عدوانی

جهت اثبات دعوای تصرف عدوانی شخص خواهان بایستی در مرحله اول ثابت کند که بر مال مورد ادعا سلطه و تسلط داشته است که این سلطه و تصرف در عرف باید به قدری باشد که عرف وی را متصرف بداند.

سپس در مرحله دوم باید اثبات کند متصرف عدوانی مال را به زور به صورت عدوانی به تصرف خود درآورده است. لازم به ذکر است که در این دعوی مدعی از ارائه اسناد مالکیت برای اثبات مالکیت خود بی نیاز است و در دادگاه این دعوا خارج از نوبت رسیدگی میشود.

بنابراین در دعوی تصرف عدانی فقط این موضوع مهم است که خواهان ملک را در تصرف و اختیار داشته و ادعا کند ملکی را که در اختیار داشته دیگری به زور از چنگ خارج کرده است.
دعاوی تصرف عدوانی شامل دو دعوی مزاحمت از حق و ممانعت از حق نیز می گردد. دعوی مزاحمت از حق به دعوی اطلاق می شود که متصرف بدون اینکه مالی را از چنگ مالک خارج کند نسبت به متصرفات وی مزاحمت ایجاد کند. دعوی ممانعت از حق نیز مربوط به موردی است که فردی برای اعمال حق مالکانه شخصی نه تصرفی دارد و نه مزاحمت، بلکه مانع از استفاده قانونی مالک از حق مالکیت خود می شود.

 

تصرف عدوانی کیفری و حقوقی

دعوی تصرف عدوانی دارای دو بعد حقوقی و کیفری است. البته باید توجه نمود که اگر دعوای تصرف عدوانی به شکل دعوای حقوقی مطرح گردد دیگر نمی توان دعوای تصرف عدوانی را به شکل کیفری اقامه نمود اما عکس این موضوع امکان پذیر است. 
در تحقق جرم تصرف عدوانی، تصرف باید غیرقانونی و بدون اجازه مالک مال غیر منقول، از روی عمد و با علم به موضوع بوده باشد. لازم به ذکر است که جهت اقامه دعوا به صورت کیفری بایستی شخص شاکی مالک مال باشد؛ بنابراین، شاکی باید با داشتن سند مالکیت به دادسرای محل وقوع مال غیرمنقول مراجعه کند و نیازی نیست سابقه تصرف خود را در محکمه ثابت نمایید اما آنچه باید به اثبات برسد این است که متصرف بدون رضایت او مال غیر منقول را تصرف کرده است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تصرف عدوانی در زمین کشاورزی 

♦  در پاسخ به پرسشی که در خصوص بررسی فرض تصرف عدوانی در زمین کشاورزی طرح نمودید باید گفت ملاک اصلی تحقق تصرف عدوانی سبق تصرف خواهان است که در اینجا دلیلی بر وجود آن ارائه نشده است .ضمن آنکه تصرف شما جدیدالوقوع نمی باشد و عنصر عدوانی بودن که به معنای تصرف با زور است نیز محقق نشده است. برای صحت قولنامه مذکور چنانچه مشخصات ملک منطبق باشد کافی است .

♦  در خصوص سوال چهارم و پنجم باید گفت به نسبت سهام میشود متر مربع را محاسبه کرد و میتوان نسبت سهم واگذار شده به سهام کل را با مساحت واگذار شده منطبق محاسبه نمود .توصیه می گردد جهت دفاع از وکیل متخصص و مجرب بهره مند شوید تا حقوقتان پایمال نگردد.

 

 

مستندات قانونی - تصرف عدوانی در زمین کشاورزی

جهت اطلاع از مقررات قانونی در خصوص دعوای تصرف عدوانی مقررات زیررا مطالعه نمایید :

متن قانون مدنی از 158 تا 177

متن ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی
هر کس به وسیله صحنه‌سازی از قبیل پی‌کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت‌بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و‌زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگلها و مراتع ملی شده، کوهستانها، باغها، قلمستانها،‌منابع آب، چشمه‌سارها، انهار طبیعی و پارکهای ملی، تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر‌اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکتهای وابسته به دولت یا شهرداریها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث‌ باقیه که برای مصارف عام‌المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذیحق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا‌ بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا‌اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.
تبصره ۱ - رسیدگی به جرائم فوق‌الذکر خارج از نوبت به عمل می‌آید و مقام قضایی با تنظیم صورتمجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را‌تا صدور حکم قطعی خواهد داد.
تبصره ۲ - در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعی‌می‌تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.