X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: دوشنبه 24 آبان 1400

 مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی و نحوه رفع سوء پیشینه

من به جرم کلاهبرداری متحمل 100 میلیون رد مال و 30 میلیون جریمه و دو سال حبس شدم بعد از 9 ماه زندان رضایت شاکی رو گرقتم و مبلغ 100 میلیون رو دادم و جریمم هم کاهش پیدا کرد 1600 هم جریمه دادم و یک سال زندانم کاهش پیدا کرد و سه ماه هم بنا بر عفو رهبری دم عید بخشیدن و پایان حبس دادن بهم و ازاد شدم الان یک ساله گذشته می خوام جایی استخدام بشم. ایا اگر سوء سابقه بخوان این سابقه محسوب می شه چون زیر یک سال بوده و دفعه اولم بوده یا نه؟ آیا می شود رفع سوسابقه کرد؟
 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3347

رفع سوء پیشینه

 

آیا پس از رضایت شاکی و شمول عفو باز هم سوء پیشینه دارم ؟

  • با توجه به مواد 23 و 25 اعلامیه جهانی حقوق بشر، حقوق اجتماعی از جمله مهترین و اساسی ترین حقوقی محسوب می گردد که افراد جامعه در قلمرو حاکمیتی کشوری که در آن زندگی می کنند دارا هستند. سلب این حقوق به موجب قانون و یا دادگاه صالح صورت می پذیرد.
  • این حقوق شامل مواردی همچون حق انتخاب شدن در نهاد ها و ارکان حکومت، عضویت در کلیه انجمن ها و شوراها، اشتعال به مشاغل آموزشی، غضویت در هیئت های منصفه، استخدام در وزارتخانه ها و سازمان های دولتی و... است.
  • یکی از انواع مجازات های تکمیلی و تبعی، محرومیت از حقوق اجتماعی است. قانونگذار در ماده 26 قانون مجازات اسلامی به شناسایی موارد محرومیت از حقوق اجاماعی پرداخته است.
  • در خصوص مدت زمان اعمال مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی باید اشاره داشت که این مدت، بازه زمانی 2 تا 7 سال را در بر میگیرد و پس از سپری شدن مدت تعیین شده برای اعمال این مجازات، افراد می توانند مانند گذشته و دوران قبل از محکومیت، از حقوق اجتماعی برخوردار شوند البته باید توجه داشت در مواردی همچون حق داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری و سایر ارکان حکومتی و همچنین ریاست دیوان عالی کشور و دیوان عدالت اداری و ... ،افراد مجکوم شده به مجازات فوق به طور دائم از این موارد مجروم می شوند. مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی در قسمت قوانین و مقررات قابل استناد، به صورت کامل ذکر شده است.
  • به طور کلی در مواردی همچون محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد، قطع عضو یا قصاص عضو، نفی بلد یا حبس تا درجه 4، شلاق حدی و.... برای فرد محکوم سوء پیشینه کیفری ایجاد می شود و برای مدت معینی شخص محکوم شده از برخی حقوق اجتماعی محرم می شود اما پس از پایان مدت مشخص شده در قانون، سابقه سوء پیشنیه کیفری نیز حذغ می گردد و فرد یاد شده می تواند با مراجعه به سامانه ثنا و یا دفاترخدمات الکترونیک انتظامی نسبت به رفع سوء پیشینه کیفری استعلام نماید.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه رفع سوء پیشینه

♦  در پاسخ به سوال شما باید گفت کلاهبرداری از جمله جرائمی است که برای مرتکب محرومیت از حقوقی اجتماعی ایجاد می کند و به منزله سوء پیشینه می باشد، حتی اگر شاکی شما رضایت داده باشد و یا مورد عفو قرار گرفته باشید، امکان استخدام و بهره مندی بسیاری از حقوق اجتماعی مثل گرفتن جواز کسب و ...... وجود ندارد.

 

 

مستندات قانونی - موارد ایجاد سوء پیشینه و رفع آن

اصل 36 قانون اساسی

حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد.


اصل 37 قانون اساسی

اصل، برائت است و هیچ‌کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی‌شود، مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.


ماده 25 قانون مجازات اسلامی

محکومیت قطعی کیفری در جرائم عمدی، پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می‌کند:
الف- هفت سال در محکومیت به مجازاتهای سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی
ب- سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار
پ- دو سال در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنیٌ علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج

تبصره ۱- در غیر موارد فوق، مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می‌شود لکن در گواهی‌های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی‌رسد مگر به درخواست مراجع قضائی برای تعیین یا بازنگری در مجازات
تبصره ۲- در مورد جرائم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی، اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می‌شود.
تبصره ۳- در عفو و آزادی مشروط، اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدتهای فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می‌شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می‌رسد.


ماده 26 قانون مجازات اسلامی

حقوق اجتماعی موضوع این قانون به شرح زیر است:
الف- داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا
ب- عضویت در شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیات دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور
پ- تصدی ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری
ت- انتخاب شدن یا عضویت در انجمنها، شوراها، احزاب و جمعیتها به موجب قانون یا با رای مردم
ث- عضویت در هیاتهای منصفه و امناء و شوراهای حل اختلاف
ج- اشتغال به عنوان مدیر مسوول یا سردبیر رسانههای گروهی
چ- استخدام و یا اشتغال در کلیه دستگاههای حکومتی اعم از قوای سه گانه و سازمانها و شرکتهای وابسته به آنها، صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری، شهرداریها و موسسات مامور به خدمات عمومی و دستگاههای مستلزم تصریح یا ذکر نام برای شمول قانون بر آنها
ح- اشتغال به عنوان وکیل دادگستری و تصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری
خ- انتخاب شدن به سمت قیم، امین، متولی، ناظر یا متصدی موقوفات عام
د- انتخاب شدن به سمت داوری یا کارشناسی در مراجع رسمی
ذ- استفاده از نشانهای دولتی و عناوین افتخاری
ر- تاسیس، اداره یا عضویت در هیات مدیره شرکتهای دولتی، تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا موسسه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و علمی
تبصره ۱- مستخدمان دستگاههای حکومتی در صورت محرومیت از حقوق اجتماعی، خواه به عنوان مجازات اصلی و خواه مجازات تکمیلی یا تبعی، حسب مورد در مدت مقرر در حکم یا قانون، از خدمت منفصل می شوند.
تبصره ۲- هر کس به عنوان مجازات تبعی از حقوق اجتماعی محروم گردد پس از گذشت مواعد مقرر در ماده(۲۵) این قانون اعاده حیثیت می شود و آثار تبعی محکومیت وی زائل می گردد مگر در مورد بندهای(الف)، (ب) و(پ) این ماده که از حقوق مزبور به طور دائمی محروم می شود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.