X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 05 بهمن 1400

 راه های استعلام و اطلاع از سابقه ازدواج افراد

با سلام بنده قصد ازدواج با خانمی را دارم ولی میخوام بدون اینکه ایشون مطلع بشه در مورد سوابق ازدواج ایشان تحقیق کنم چون احتمال میدم به پس از عقد و پیش از عروسی طلاق گرفته و بعد اسم شوهرشو حذف کرده از شناسنامه اش. آیا راهی وجود داره؟
 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 57842

چگونه می شود از سوابق ازدواج افراد اطمینان حاصل نمود ؟

  • پنهان نمودن سابقه ازدواج یکی از مصادیق تدلیس در ازدواج میباشد. توضیح آنکه بنابراین در تدلیس در ازدوج رفتار یا گفتار فریبکارانه یکی از طرفين عقد، طرف دیگر را آنچنان مغرور می کند که وی درباره اوصاف همسر آینده خود دچار اشتباه می شود. 
  • برای تحقق تدلیس در ازدواج، می باید ارکان قانونی، مادی و معنوی آن مهیا باشد:

عنصر قانونی تدلیس در ازدواج : ماده 674 قانون مجازات اسلامی می باشد. به موجب این ماده چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تکمن مالی، موقعیت‌اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آن‌ها واقع شود مرتکب به حبس تعزیری از شش ماه تا دو سال‌محکوم می‌گردد. 
عنصر مادی جرم تدلیس در ازدواج : تشخیص عملیاتی که تدلیس محسوب شود با عرف است. با این حال، عمليات یا سخنی که حاکی از وصف کمال مفقود باشد یا نفی و مخفی نمودن عیوب، عنصر مادی جرم تدلیس در ازدواج می باشد. بنابراین، باید عملياتی انجام شود که عيبی را بپوشاند یا وجود صفتی را که مورد نظر طرف عقد است در دیگری وانمود کند، خواه به وسيله نوشته و لفظ باشد مانند توصيف دروغ یا کارهای خدعه آميز، تا آنکه تدلیس واقع گردد. 
عنصر معنوی تدلیس در نکاح : اعمالی که توسط تدلیس کننده انجام می شود باید ارادی، عمدی، با سوء نيت و به قصد فریب طرف مقابل انجام شود.

  • بنابراین فریب یا تدليس زمانی محقق می شود که شخصی از وسایل یا گفتار حيله آميز برای فریب طرف مقابل استفاده کند و این وسایل و گفتار موجب فریفتن طرف مقابل شود. همچنین، فریب خورده نباید پیش از عقد به وجود عیب یا فقدان وصف کمال علم داشته باشد.
  • ضمانت اجرای مدنی تدلیس در نکاح، فسخ نکاح می باشد.
  • مطابق ماده 1128 قانون مدنی هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل ‌حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد.
  • عدم ازدواج پیشین نیز یکی از مواردی است که در عقد بدان تصریح نمی گردد اما عقد متباینا بر آن واقع می گردد و طرف ناآگاه می تواند به استناد این تدلیس عقد نکاح را فسخ نماید.
  • لازم به ذکر است که تدلیس در ازدواج ممکن است از سوی زوج یا زوجه و یا شخص ثالث باشد.
  • در صورتی که شخص ثالث با طرف نکاح در تدليس تبانی کرده باشد، طرفی که فریب خورده است می تواند نکاح را به استناد تدلیس فسخ نماید. در غیر این صورت، یعنی در صورتی که طرف مقابل تبانی ای با ثالث ننموده باشد، به استناد فریب ثالث نمی توان عقد نکاح را برهم زد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص استعلام سابقه ازدواج افراد

♦  در پاسخ به پرسشی که در خصوص راه های استعلام و اطلاع از سابقه ازدواج افراد طرح نمودید باید گفت می توان با مراجعه به اداره ثبت احوال یا به صورت غیرحضوری و از طریق سایت سازمان ثبت احوال کشور نسبت به ثبت درخواست گواهی تجرد اقدام نمود. در این گواهی عدم ازدواج قبلی فرد یا طلاق، فسخ نکاح، بذل مدت یا انقضای مدت در صورت ازدواج قبلی او قید می گردد.

♦  نکته قابل توجه در خصوص مورد شما این است که گواهی تجرد تنها با ارائه شناسنامه و به دارنده ی شناسنامه داده می شود و نمی توان بدون داشتن شناسنامه نسبت به دریافت آن اقدام نمود.البته اینکار را خود فرد فقط می تواند برای سوابق ازدواج خود انجام دهد و اشخاص دیگر چنین حق و امکانیی ندارند. 
♦  لازم به ذکر است که ازدواج موقت تنها در صورتی که در محضر ثبت شده باشد، هر چند در شناسنامه قید مگردد، قابل استعلام می باشد.اما در مورد گرفتن سابقه ازدواج افراد دیگر باید گفت هیچ راه حل رسمی و تعریف شده ای برای استعلام سابقه ازدواج افراد وجود ندارد.  مگر اینکه خود فرد بخواهد که در این صورت اداره ثبت احوال پاسخگو است.

با این وجود بعضاً دیده شده اند که افراد با مراجعه به اداره ثبت احوال و صحبت و مذاکره از طریق ایجاد رابطه و به طور غیر رسمی در خصوص سابقه ازدواج فرد مورد نظر خود اطلاع کسب نموده اند.  

 

 

مستندات قانونی - استعلام سابقه ازدواج افراد

ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی
هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل ‌حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد.
ماده ۶۴۷ قانون مجازات اسلامی
چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تکمن مالی، موقعیت‌اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آن‌ها واقع شود مرتکب به حبس تعزیری از شش ماه تا دو سال‌محکوم می‌گردد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.