X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: دوشنبه 02 اسفند 1400

 احکام و مقررات حاکم بر ازدواج موقت - صیغه

20 ساله با همسرم صیغه جاری کردیم آیا او میتواند بدون اجازه من هر موقع بخواهد منزل را ترک کند من وکالت دادم ولی مهریه را پرداخت کردم کامل به شرطی که صیغه دائم بشود ولی هم مهریه گرفت هم رفت. در صورتی که مهریه را برگرداند بازم همسر من حساب میشود یا نه در صورتی که صیغه در محضر خوانده شده من هم مدت را نبخشم باز میتواند سر زندگی برنگردد یا همسر من حساب نمیشود ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3234

مقررات صیغه موقت

 

مقررات حاکم بر عقد موقت یا صیغه یا متعه چیست ؟

  • در رابطه با احکام و مقررات حاکم بر ازدواج موقت  باید گفت ازدواج موقت یا مُتعه یا نکاح منقطع که در ایران به نام  (صیغه) معروف است، نوعی ازدواج است که زن با قرائت صیغه ای، خود را برای مدتی معلوم و با مهریه تعیین شده به ازدواج مرد در می آورد. 
  • عقد متعه همچون سایر عقود از ایجاب و قبول تشکیل میشود. هر یک از زن و مرد میتوانند نسبت به چگونگی تمتّع از یکدیگر، زمان و مکان آن و سایر مسائل، هر گونه شرطی را که با مقتضای عقد و قوانین و شرع تنافی نداشته باشد، قرار دهند. برای نمونه پرداخت نفقه یا ریاست مرد در ازدواج موقت راه ندارد مگر اینکه طرفین بر آن توافق نمایند اما زن و شوهر در ازدواج موقت از یکدیگر ارث نمی برند و حتی نمی توانند بر آن توافق نمایند.
  • عقد موقت بدون بیان مهریه صحیح نیست و به مجر عقد زن مالک مهریه شده و هر تصرفی که بخواهد میتواند در آن داتشته باشد. در واقع مهر، هم در ازدواج دائم لازم است و هم در ازدواج موقت، با این تفاوت که در ازدواج موقت عدم ذکر مهر موجب بطلان عقد است و در ازدواج دائم عقد باطل نیست و مهرالمثل تعیین میشود.
  • همچنین عقد موقت در صورتی صحیح است که مدت در آن عقد ذکر شود. مدت تعیین شده باید مشخص و غیر مبهم باشد.
  • لازم به ذکر است که مرد میتواند همه مدت یا مقداری از آن را به زن ببخشد، بدون اینکه نیازی به قبول زن باشد. 
  • طلاق در ازدواج موقت وجود ندارد و زن و شوهر با تمام شدن مدّت یا بخشیدن آن توسط مرد، از یکدیگر جدا میشوند. 
  • همان طوری که در عقد دائم، مادر و دختر زوجه بر زوج، و پدر و پسر زوج بر زوجه حرام میگردند، در عقد منقطع نیز چنین است، و همان طوری که خواستگاری کردن زوجه دائم بر دیگران حرام است خواستگاری زوجه موقت نیز بر دیگران حرام است. همان گونه که زنای با زوجه دائم غیر، موجب حرمت ابدی میشود زنای با زوجه موقت نیز موجب حرمت ابدی میگردد. 
  • در ماده 21 قانون جدید حمایت خانواده در مورد ثبت نکاح موقت در دفاتر اسناد رسمی ازدواج و طلاق، سه مورد ضروری دانسته شده است:

1- باردار شدن زوجه
2- توافق طرفین
3- شرط ضمن عقد

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص احکام ازدواج موقت

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت از آنجایی که عقد شما موقت است و در عقد موقت نفقه یا تکلیف پرداخت نفقه وجود ندارد، پس ضمانت اجرایی برای ترک منزل از سوی ایشان نیست و در عمل فشاری به ایشان نمی توانید بیاورید.

♦  مهریه پرداخت شده را نمی توانید پس بگیرید. در نهایت باید گفت از سوی قانونگذار حمایت چندانی برای رابطه زناشویی در قالب ازدواج موقت وجود ندارد. اگر پاسخ سوالات خود را به طور کامل دریافت نکرده اید توصیه می شود حضوراً به یک وکیل دعاوی خانواده و ازدواج مراجعه نمایید.

 

 

مستندات قانونی - احکام و مقررات ازدواج موقت

ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی
نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.
ماده ۱۰۷۶ قانون مدنی
مدت نکاح منقطع باید کاملا معین شود.
ماده ۱۰۷۷ قانون مدنی
در نکاح منقطع احکام راجع به وراثت زن و به مهر او همان است که در باب ارث و در فصل آتی مقرر شده است.
ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی
هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.
ماده ۱۰۷۹ قانون مدنی
مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آن ها بشود معلوم باشد.
ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی
تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی
اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد مهر را به تراضی معین‌ کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آن ها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.
ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی
در نکاح منقطع عدم مهر در عقد موجب بطلان است.
ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی
در نکاح منقطع موت زن در اثناء مدت موجب سقوط مهر نمی شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند.
ماده ۱۰۹۷ قانون مدنی
در نکاح منقطع هرگاه شوهر قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد باید نصف مهریه را بدهد.
ماده ۱۰۹۸ قانون مدنی
در صورتی که عقد نکاح اعم از دائم یا منقطع باطل بوده و نزدیکی واقع نشده زن حق مهر ندارد و اگر مهر را گرفته شوهر می‌ تواند آن را ‌استرداد نماید.

ماده ۲۱ قانون حمایت خانواده 1391
نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران در جهت محوریت و استواری روابط خانوادگی، نکاح دائم را که مبنای تشکیل خانواده است مورد حمایت قرار می‌دهد. نکاح موقت نیز تابع موازین شرعی و مقررات قانون مدنی است و ثبت آن در موارد زیر الزامی است:
۱ـ باردارشدن زوجه
۲ـ توافق طرفین
۳ـ شرط ضمن عقد
تبصره ـ ثبت وقایع موضوع این ماده و ماده (۲۰) این قانون در دفاتر اسناد رسمی ازدواج یا ازدواج و طلاق مطابق آیین ‌ نامه ‌ ای است که ظرف یک ‌ سال با پیشنهاد وزیر دادگستری به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد و تا تصویب آیین ‌ نامه مذکور، نظام ‌ نامه ‌ های موضوع ماده (۱) اصلاحی قانون راجع به ازدواج مصوب ۱۳۱۶/۰۲/۲۹ کماکان به قوت خود باقی است.


پاسخ داده شده توسط کارشناسان حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل متخصص دعاوی خانواده کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.