X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: دوشنبه 13 دی 1400

 چگونگی اثبات اصالت و اعتبار قولنامه

بنده در سال 90 طی قولنامه ای زمینی را از همسرم واقع در روستایی خریداری کردم که همین قولنامه به امضا و تایید شورای روستا و حتی فامیلهای همسرم هم رسیده حتی در متن قولنامه قید شده که مبلغ معامله نقدا به فروشنده پرداخت گردیده شد و حق فسخ معامله از طرفین ساقط هست بعد از تنظیم قولنامه بنده شروع به احداث بنا و حتی اقدام به خرید امتیازات آب برق گاز بنام خودم کردم و بعد از چهار سال در سال 94 همسرم نصف همین زمین را از من طبق قولنامه ای خریداری کرد حال همسرم بعنوان ابطال قولنامه ها بر علیه بنده شکایت کرده و ادعا میکنه قولنامه ها صوری بودند و در جهت وام نوشته شده اند و چون بنده اهل این روستا نیستم و همگی شهودات فامیل و هم روستایی ایشان هستند ادعای ایشان را در دادگاه تایید میکنند.لازم بذکر شوم هیچ مدرکی وجود نداره که وامی دریافت یا اقدامی در همین جهت انجام شده قبلا. حال با این شرایط آیا دادگاه رای به ابطال قولنامه میدهد؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 5008

اثبات اصالت قولنامه و دفاع در مقابل ادعای بی اعتباری آن

  • قولنامه تعهد و پیمانی است عرفی که شخص متعهد می گردد بر مبنای الزام ناشی از قرارداد به آن پایبند باشد.
  • قولنامه سندی است عادی. اعتبار اسناد عادی از هر جهت کمتر از اعتبار اسناد رسمی است و فاقد مزایای سند رسمی بوده و قدرت اثباتی سند رسمی را ندارد.
  • سند عادی تا زمانی که از سوی امضا کننده مورد انکار واقع نشده بین طرفین معتبر است. قائم مقام قانونی یا ورثه امضا کننده سند عادی نیز نمی توانند سند عادی را مورد انکار قرار دهند بلکه فقط حق تردید در اصالت سند را دارند. 
  • اگر امضا کننده صراحتا خط و امضای خود را انکار نماید اثبات صحت و اصالت سند بر عهده ابراز کننده می باشد که طبق دلایل مندرج در مواد قانون آیین دادرسی مدنی باید صحت و اصالت آن را ثابت نماید و سند مزبور پس از اثبات صحت و اصالت آن در حکم سند رسمی محسوب می گردد.
  • بر فرض اینکه صحت و اصالت سند عادی در محکمه ثابت شود طرفی که سند علیه او ابراز شده میتواند صحت مندرجات سند را انکار نماید زیرا ممکن است خود سند صحیح باشد ولی مندرجات آن باطل باشد. در اینجا برخلاف سابق طرفی که سند علیه او ابراز شده و مدعی بطلان مندرجات سند است باید اقامه دلیل کند. برای مثال اگر در سند عادی وقوع بین امضا کننده و دیگری و وصول ثمن توسط بایع قید شده باشد، مدعی بطلان مندرجات سند باید با دلایلی ثابت کند که بیع مزبور صوری بوده و یا اینکه ثمن را قبض نکرده است. بنابراین وقایع مندرج در سند عادی پس از اثبات اصالت آن مثل سند رسمی معتبر است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. 
  • در رابطه با چگونگی اثبات اصالت و اعتبار قولنامه باید گفت قولنامه قراردادی است بر پایه ماده 10 قانون مدنی و در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ و الزام آور است و اصل نیز بر صحت آن است مگر آنکه مدعی بطلان قولنامه با دلایلی بتواند عدم اعتبار آن را ثابت نماید.
  • بنابراین اثبات اصالت و اعتبار قولنامه نیاز به دلیل ندارد بلکه کسی که مدعی عدم اعتبار و اصالت قولناه است باید ادعای خود را به اثبات برساند تا بتواند سند را از اعتبار قانونی بیاندازد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اثبات اعتبار قولنامه

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت قولنامه به عنوان سندی عادی در صورتی که مطابق قانون تنظیم شده باشد و دارای امضاء یا مهر بوده و قصد تنظیم کنندگان آن بر پذیرش مندرجات مسلم باشد، دارای اعتبار و حجیت است.اصل بر صحت معاملات و وجود اراده و عزم بر انجام آن است. ماده 223 قانون مدنی در این باره بیان می دارد هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر اینکه فساد آن معلوم شود.

♦  بنابراین مدعی معامله صوری باید با ارائه دلیل ادعای خود را ثابت کند. تشخیص اینکه معامله صوری بوده یا واقعی با قاضی دادگاه است. در پرونده شما ظاهر مبنی بر وقوع معامله است و صرف ادعا قابل پذیرش نیست ولی همانطور که گفته شد همه چیز بستگی به تشخیص و تصمیم قاضی دارد. با این حال نحوه دفاع شما در برابر ادعای دروغ ایشان می تواند بسیار مهم باشد و در نظر قاضی تعیین کننده خواهد بود.

 

 

مستندات قانونی - اثبات اعتبار قولنامه

ماده 10 قانون مدنی
قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.


ماده 223 قانون مدنی
هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر اینکه فساد آن معلوم شود.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.