X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: یکشنبه 16 آبان 1400

 انواع قتل و تشخیص نوع قتل

بنده در خصوص فوت شخص معتاد در کمپ بدون مجوز قانونی سوال داشتم-چند ماه پیش یک کمپ ترک اعتیاد رو چند نفر از اشناهامون تاسیس کردن و درخواست مجوز کمپ رو به فرمانداری شهرمون دادن و فرمانداری نیز بابهزیستی هم مکاتبه داشتن ولی قبل از صدور مجوز چند نفر رو پذیرش کردن ویکی از معتاد ها رو که به کمپ اوردن بعد یه روز حالش بد شد و بردن بیمارستان و بعدیک ساعت در بیمارستان فوت شد جواب اولیه بیمارستان واسه فوت مصرف بیش از حد مواد بود بعد پزشک قانونی اعلام کرد براثر ضربه جسم سخت به مخچه فوت شده وسایر افرادی که تو کمپ بودن گفتن شخص فوت شده در هنگام رفتن به توالت افتاده وسرش خورده به لبه در توالت-با ذکر خانواده فرد مذکور رضایتنامه کتبی با خط پدر فرد فوت شده و اثر انگشت تمام اعضای خانواده پدرو ومادر و 2 برادرش اعلام کردند درصورت فوت و نقص عضو یار هرگونه شکستی هیچ گونه شکایتی از کمپ ومستخدمش ندارن -البته مستخدمین کمپ برای ارام کردن و تنبیه معتاد اونو با طناب بسته بودن وکتک زدن ولی هدفشون تنبیه بوده نه کشتنش یعنی به قصد کشتنش نزدنش .بنده میخواستم بدونم که آیا این مورد قتل عمد حساب میشه یا نه وچه مجازاتی براش وجود داره؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2290

مجازات قتل

 

تشخیص نوع قتل

  • طبق ماده 289 قانون مجازات اسلامی جنایت بر نفس بر سه قسم عمدی، شبه عمدی و خطای محض تقسیم می شود.
  • یکی از مصادیق قتل و صدمات غیر عمدی قتل، خطای محض است. عمل ارادی که مطلقاً دارای سوء نیت نمی باشد.
  • در واقع در خطای محض متهم نه در فعل و نه در نتیجه حاصله از آن قصد و عمد مجرمانه نداشته باشد.همین جنایت خطای محض اگر در حالی واقع شود که مرتکب نظامات خاصی را رعایت نکرده باشد عمل می تواند در حکم شبه عمد فرض شود.مثل کسی که بدون گواهینامه اقدام به رانندگی می کند و حین رانندگی با رعایت همه قواعد با عابری تصادف منجر به فوت می نماید هر چند که مطابق قواعد چنین قتلی خطای محض است چون مرتکب نه فعل مجرمانه ای انحام می داده و نه قصد قتل و کشتن شخص دیگر را  داشته است ولی به دلیل عدم رعایت نظامات قاتل شبه عمد شناخته می شود.
  • کسی که اقدام به دایر نمودن کمپ غیر قانونی می نماید و مجوز لازم را از مراجع ذیصلاح را ندارد عملش قابل مقایسه به همان راننده بدون گواهینامه است هر چند که در هر حال برای انتساب قتل باید رابطه سببیت بین فعل مرتکب و عمل قتل قابل تصور باشد.مثال راننده بدون گواهینامه در فرض دایر نمودن کمپ غیر قانونی وقتی صادق و قابل تطبیق است که مرتکب همان مدیر و موسس کمپ باشد. 
  • جنایت خطای محض در بندهای سه گانه ماده 292 قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
  • طبق بندهای سه گانه جنایات خطای محض، که در بند اول در حالت بیهوشی و مستی است و در حالت دوم جنایتی است که توسط صغیر یا مجنون اتفاق می افتد، در بند سوم این ماده جنایاتی است که جانی نه قصد جنایت و نه قصد فعل را داشته است و این رفتار به عنوان مصادیق قتل خطای محض محسوب خواهد شد.
  • در قتل خطای محض در صورتی که قتل با ادله اثبات دعوی اعم از بینه قسامه یا علم قاضی ثابت شود، پرداخت دیه به عهده عاقله است و اگر با اقرار قاتل یا نکول او از سوگند یا قسامه ثابت شود،دیه به عهده خوده اوست.

 

 

مستندات قانونی - انواع جرم قتل

ماده ۲۸۹ قانون مجازات اسلامی
جنایت بر نفس، عضو و منفعت بر سه قسم عمدی، شبه عمدی و خطای محض است.


ماده ۲۹۲ قانون مجازات اسلامی
جنایت در موارد زیر خطای محض محسوب می شود:
الف- در حال خواب و بیهوشی و مانند آنها واقع شود.
ب- به وسیله صغیر و مجنون ارتکاب یابد.
پ- جنایتی که در آن مرتکب نه قصد جنایت بر مجنیٌ علیه را داشته باشد و نه قصد ایراد فعل واقع شده بر او را، مانند آنکه تیری به قصد شکار رها کند و به فردی برخورد نماید.
تبصره- در مورد بندهای(الف) و(پ) هرگاه مرتکب آگاه و متوجه باشد که اقدام او نوعاً موجب جنایت بر دیگری می گردد، جنایت عمدی محسوب می شود.


ماده ۴۶۷ قانون مجازات اسلامی
عاقله، مکلف به پرداخت دیه جنایتهای کمتر از موضحه نیست، هرچند مرتکب، نابالغ یا مجنون باشد.
تبصره ـ هرگاه در اثر یک یا چند ضربه خطائی، صدمات متعددی بر یک یا چند عضو وارد آید، ملاک رسیدن به دیه موضحه، دیه هر آسیب به طور جداگانه است و برای ضمان عاقله، رسیدن دیه مجموع آنها به دیه موضحه کافی نیست.


ماده ۴۶۸ قانون مجازات اسلامی
عاقله عبارت از پدر، پسر و بستگان ذکور نسبی پدری و مادری یا پدری به ترتیب طبقات ارث است. همه کسانی که در زمان فوت میتوانند ارث ببرند به صورت مساوی مکلف به پرداخت دیه میباشند.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.