
معرفی مظنونین در جرم سرقت
- سرقت یا دزدی یک عمل مجرمانه و غیر قانونی است که در ماده 265 قانون مجازات اسلامی تعریف شده است . در این ماده آمده است که سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است . با توجه به این ماده می توان گفت که اگر کسی مال متعلق به فرد دیگری را برباید ، سارق است . متعلق بدون مال به دیگری هم شخص حقیقی مثل افراد در سطح جامعه را شامل می شود و هم اشخاص حقوقی مثل شرکت ها و اموال دولتی را شامل می شود.
- جرم سرقت مانند هم جرم دیگری برای اینکه شکل بگیرد باید دارای سه عنصر قانونی ، روانی و مادی باشد . در واقع جمع این سه رکن با یکدیگر باعث می شود آنچه ما به آن جرم سرقت می گوییم ایجاد شود .
- با مواجهه سرقت از منزل باید به نزدیکترین کلانتری محل زندگی خودمان مراجعه کنیم و شرح اتفاق را در چند سطر بگوییم تا در پرونده ثبت شود.
- بعد از این نوبت طرح شکوائیه یا همان شکایت و پیگیری از مراجع قضایی است که البته آن هم مراحلی دارد که اگر به درستی انجام دهیم در زمانی کوتاه شکایت ثبت میشود.
- سپس به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که در هر محله و معمولا در مجاورت مجتمعهای قضایی قرار دارد، مراجعه و با ارائه کارت ملی ثبت نام کنید که البته در این مرحله یک کد رهگیری به شما داده میشود که تمامی فرایند پیگیری شما در این سامانه ثبت الکترونیکی میشود و در دسترس شماست.
- بعد از آن باید شکواییه خود را با ذکر کامل موضوع جرم و اسامی شاکی و متشاکی عنه یا همان (سارق) البته در صورتی که به فرد خاصی مشکوک باشید، به دادسرا تحویل دهید که دادسرا مراحل مقدماتی تحقیق و تعقیب را انجام و پرونده را تکمیل میکند.
- مطابق ماده ۶۹ قانون آیین دادرسی کیفری این نکات حتما باید در تنظیم شکایت مورد توجه قرار گیرد:
۱- نام، نام خانوادگی، نام پدر و نشانی دقیق شاکی.
۲- موضوع شکایت و ذکر محل وقوع جرم و تاریخ آن.
۳- نوع و میزان ضرر و زیان مالی که به مدعی وارد شده و مورد مطالبه است.
۴- مشخصات و نشانی سارق یا مظنون در صورت امکان.
۵- دلایل و مدارک وقوع جرم و اسامی و مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان.
- بعد از ثبت شکایت پرونده در نزدیک ترین مرجع قضایی محل زندگی شما ثبت می شود و تمامی فرایندهای قضایی از تشکیل دادگاه، رای نهایی و اجرای حکم در همان مرجع رسیدگی می شود که البته این مراحل از طریق سامانه ثنا ابلاغ الکترونیکی خواهد شد.
- برای اینکه جرم سرقت را بتوان اثبات کرد ، باید به دلایل و مستندات مشخصی استناد کرد . بعد از اینکه ارکان جرم سرقت در دادسرا مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که متهم مرتکب جرم سرقت شده است، پرونده به دادگاه فرستاده می شود و در آن مرحله قاضی مستندات پرونده را رسیدگی می کند و در صورتی که ادله ای که ارائه شده است ، مورد قبول دادگاه و به اصطلاح محکمه پسند باشد ، متهم ، مجرم شناخته شده و باید مجازات شود.
- از آنجا که اثبات جرم بدون دلیل از جمله اثبات دزدی بدون مدرک قاعدتا امکان پذیر نمی باشد، برای مجازات مجرم لازم است که ابتدا وقوع این جرم و نسبت آن جرم به متهم ، به دادگاه اثبات شود که برای تحقق این امر باید دلیل ارائه شود . "دلیل عبارت از امری است که اصحاب دعوا برای اثبات یا دفاع از دعوا به آن استناد می نمایند. "این دلایل با عنوان ادله اثبات دعوا در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است : "ادله اثبات جرم عبارت از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی است."
- شهادت شهود در تمامی نظام هاي حقوقی به عنوان یکی از مهمترین ادله اثبات جرم مطرح می باشد. حمایت از شاهد، مجموعه اقدامات مالی، امنیتی، آموزشی و روانشناختی است که
- وضعیت شهود و گواهان در دعاوی حقوقی و کیفری متفاوت است. جایگاه قانونی آنها علاوه بر فقه و شرع، در قانون مدنی و قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مقرر شده است. برابر ماده ۲۰۴ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری، «بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذیربط، شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع، ضروری تشخیص دهد، برابر مقررات احضار میکند".
- اما نکته مهم آنکه هر کسی نمیتواند شاهد باشد و کسی که میخواهد در دادگاه شهادت بدهد باید شرایط خاصی داشته باشد، از جمله اینکه، فرد دارای بلوغ، عقل، ایمان، عدالت و طهارت بوده و نباید ذینفع در موضوع باشد. همچنین، نداشتن خصومت با طرفین دعوی یا یکی از آنها و اشتغال نداشتن به تکدیگری و ولگردی؛ از دیگر شرایط اصلی برای شاهد است.
- ممکن است برای ادای شهادت و تحقیق احضار شدهاید و مورد تهدیدهایی قرار گرفتهاید که اگر شهادت دهید، بلایی سرتان میآورند؟ هیچ نگران نباشید! زیرا، چترحمایتی قانون و بازپرس بالای سرتان است. برابر ماده ۲۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه ترس و بیم از خطر جانی یا حیثیتی یا ضرر مالی برای شاهد یا مطلع یا خانواده آنان وجود داشته، اما شنیدن اظهارات آنها ضروری باشد، بازپرس برای حمایت از شاهد یا مطلع و با ذکر علت در پرونده، اقدامات زیر را انجام میدهد:
الف) نمیگذارد شاهد یا مطلع با شاکی یا متهم مواجهه حضوری داشته باشند.
ب) اطلاعات مربوط به هویت، مشخصات خانوادگی و محل سکونت یا فعالیت شاهد یا مطلع را افشا نمیکند.
پ) اظهارات شاهد یا مطلع را خارج از دادسرا یا با وسایل ارتباط از راه دور میشنود.
نکته - طبق تبصره ۱ ماده ۲۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری؛ در صورت شناسایی شاهد یا مطلع توسط متهم یا متهمان یا شاکی و یا وجود قرائن یا شواهد، مبنی بر احتمال شناسایی و وجود احتمال خطر برای شاهد یا مطلع، بازپرس به درخواست آنان، تدابیر لازم را از قبیل آموزش برای حفاظت از سلامت جسمی و روحی یا تغییر مکانشان اتخاذ میکند.
نکته بسیار مهم - توجه داشته باشید که اگر به فردی اتهام ارتکاب جرمی را وارد نمایید ولی نتوانید آن را ثابت کنید ممکن است آن فرد تحت عنوان افترا و تهمت از شما شکایت کند.پس وقتی می توانید داماد خود را به عنوان مظنون معرفی نمایید که دلایل قوی برای وقوع جرم وجود داشته باشد.
مستندات قانونی - شکایت و اثبات جرم دزدی از منزل
ماده 267 قانون مجازات اسلامی
سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است.
ماده ۲۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری
بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذی ربط، شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع ضروری تشخیص دهد، برابر مقررات احضار می کند.
تبصره ۱- در صورتی که شاهد یا مطلع برای عدم حضور خود عذر موجهی نداشته باشد جلب می شود. اما در صورتی که عذر موجهی داشته باشد و بازپرس آن عذر را بپذیرد، مجدداً احضار و در صورت عدم حضور جلب می شود.
تبصره ۲- درصورتی که دلیل پرونده منحصر به شهادت شهود و مطلعان نباشد، تحقیق از آنان می تواند به صورت الکترونیکی و با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی به عمل آید.
ماده ۲۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری
بازپرس از هر یک از شهود و مطلعان جداگانه و بدون حضور متهم تحقیق می کند و منشی اطلاعات ایشان را ثبت می کند و به امضاء یا اثر انگشت آنان می رساند. تحقیق مجدد از شهود و مطلعان در موارد ضرورت یا مواجهه آنان بلامانع است. دلیل ضرورت باید در صورتمجلس قید شود.
ماده ۲۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری
هرگاه بیم خطر جانی یا حیثیتی و یا ضرر مالی برای شاهد یا مطلع و یا خانواده آنان وجود داشته باشد، اما استماع اظهارات آنان ضروری باشد، بازپرس به منظور حمایت از شاهد یا مطلع و با ذکر علت در پرونده، تدابیر زیر را اتخاذ می کند:
الف- عدم مواجهه حضوری بین شاهد یا مطلع با شاکی یا متهم
ب - عدم افشای اطلاعات مربوط به هویت، مشخصات خانوادگی و محل سکونت یا فعالیت شاهد یا مطلع
پ - استماع اظهارات شاهد یا مطلع در خارج از دادسرا با وسایل ارتباط از راه دور
تبصره ۱- در صورت شناسایی شاهد یا مطلع حسب مورد توسط متهم یا متهمان یا شاکی و یا وجود قرائن یا شواهد، مبنی بر احتمال شناسایی و وجود بیم خطر برای آنان، بازپرس به درخواست شاهد یا مطلع، تدابیر لازم را از قبیل آموزش برای حفاظت از سلامت جسمی و روحی یا تغییر مکان آنان اتخاذ می کند. ترتیبات این امر به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزارت دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد.
تبصره ۲- ترتیبات فوق باید به نحوی صورت پذیرد که منافی حقوق دفاعی متهم نباشد.
تبصره ۳- ترتیبات مقرر در این ماده و تبصره (۱) آن در مرحله رسیدگی در دادگاه نیز اجراء می شود
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما
جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید - 88019243