X
مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: یکشنبه 14 آذر 1400

 تغییر عنوان شغلی و عدم رعایت طرح طبقه بندی

آیا تغییر عنوان شغلی در حکم مسولیت از سوی کارفرما با وجود طرح طبقه بندی در موسسه و با هدف عدم ارتقاء شغلی و حقوقی کارگر قانونی است؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 5484

طرح طبقه بندی مشاغل

  • فقدان نهاد صنفی کارگری توانا و قدرتمند در هر شرکت و کارخانه ای باعث بروز تخلفات ریز و درشت کارفرما در خصوص اجرا نکردن قوانین حمایتی مصوب وزارت کار گردیده است که یکی از آنها اجرا نشدن طرح طبقه بندی مشاغل است که به طور مشخص باعث ارتقاء شغلی کارگران می گردد.
  • بر اساس ماده 48 قانون‌کار، «به منظور جلوگیری از بهره‌کشی از کار دیگری، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است نظام ارزیابی و طبقه‌بندی مشاغل را، با استفاده از استاندارد مشاغل و عرف مشاغل کارگری در کشور، تهیه نماید و به مرحله اجرا درآورد.» طرح طبقه‌بندی مشاغل در قوانین و مقررات پیشین نیز مورد توجه قرار گرفته‌بود. 
  • به عنوان نمونه، قانون «اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها، اسفندماه سال 1352 به تصویب رسید. طبق مقررات اجرایی این طرح، کارشناسان مورد تأیید وزارت کار، با مراجعه به کارگاه‌ها و بررسی مشاغل و وضعیت هر یک از شاغلان و نیز، با در نظر گرفتن چهار زمینه مهارت‌ها، مسئولیت‌ها،کوشش‌ها و شرایط کار، جایگاه آن‌ها را در گروه‌های بیست‌گانه طبقه‌بندی مشاغل تعیین می‌کنند. بر اساس مقررات، پس از تعیین «گروهِ» کارگرِ شاغل در یک کارگاه، ضریبی به وی اختصاص پیدا می‌کند که با اعمال آن در حداقل دستمزد تعیین شده، توسط شورای عالی کار، میزان حداقل دستمزد فرد در یک گروه مشخص می‌شود. این ضریب، یک یا بیشتر از یک است و جز گروه اول، که حداقل دستمزد را می‌گیرند، در سایر گروه‌ها تأثیر مثبت دارد.
  • با افزایش حداقل دستمزد، سایر ضمائم مرتبط با آن در فیش حقوقی کارگر، مانند اضافه‌کار و حق‌شیفت، نیز تغییر مثبت خواهد داشت. اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در تمام کارگاه‌ها الزامی است.
  • با توجه به بخشنامه شماره ۱۲۰۹۶ مورخ ۲/۹/۷۴ معاونت تنظیم روابط کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و در اجرای ماده ۱ آئین نامه اجرایی تبصره ۱ ماده ۴۹ قانون کار واحد هایی که از ۱/۴/۱۳۷۵ به بعد به حد نصاب ۵۰ نفر کارگر یا بیش از آن می رسند، مشمول اجرای طرح می شوند و زمان رسیدن به حد نصاب ۵۰ نفر کارگر، زمان شمول اجرای طرح می باشد.
  • کلیه کارگران مشمول قانون کار در کارگاه ، اعم از دائم ، موقت ، فصلی… از زمانی که کارگاه حد نصاب لازم برای اجرای طرح طبقه بندی را داشته باشد، مشمول اجرای طرح می باشند.
  • مدت اعتبار طرح های طبقه بندی مشاغل محدود به زمان خاصی نمی باشد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص عدم رعایت طرح طبقه بندی و تغییر عنوان شغلی بر خلاف آن

  • با توجه به این‌که در طرح طبقه‌بندی مشاغل عنوان شغلی و شرایط احراز آن براساس ضوابطی از قبیل شرایط تحصیلی، سطح مهارت و .....تعیین می‌شود و اهمیت یک شغل  نسبت‌به سایر مشاغل از طریق تجزیه‌و تحلیل (کمی و کیفی) عناصر متشکله آن شغل تعیین می‌گردد که منجر به تعیین طبقات شغلی می‌شود، لذا هر گونه تغییر و تنزل در عنوان شغلی بدون مجوز قانونی از سوی کارفرما خلاف قانون کار است وموارد مستند قانونی به شرح زیر است
  •  با استناد به تبصره ۱ ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی طرح‌های طبقه‌بندی مشاغل تغییر شغل هر یک از کارگران درصورتی‌که منجر به تنزل گروه گردد موکول به اعلام موافقت کتبی آنان می‌باشد.
  • در متن رای شماره ۴۲ مورخه 28/01/97 هیئت عمومی دیوان آمده‌است: کارفرمایان مجاز نیستند کارگری را از طبقه مربوطه به طبقه پایین تنزل دهند و به هر صورت حقوق مکتسبه کارگران از هر لحاظ محفوظ است.

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.