تعریف و نکات مهم عنوان مجرمانه تحصیل مال نامشروع
هرکس به نحوی از انحاء یا به طور کلی مالی یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی باشد، مرتکب عمل جرم تحصیل مال نامشروع شده است (ماده2 قانون تشدید مجازات، ارتشاء، اختلاس، کلاهبرداری) .از نگاه حقوقی و در نظر یک وکیل به عنوان مسئول طرح یک دعوای بی نقض و نتیجه بخش برای موکل در جاییکه عنوان حقوقی مناسب و مشخصی یافت نمی شود و آسیب مالی وارده به موکل تحت سایر عناوین کیفری تعریف و توصیف نمی شود عنوان موسع و کلی تحصیل مال از طریق نامشروع دستاویز و عنوان مناسبی است.هر چند که از منظر فلسفه حقوق کیفری وجود یک عنوان مجرمانه با این درجه از وسعت با اصل برائت و حتی قاعده درع و ضرورت تفسیر قوانین به نفع متهم و اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها منافات دارد و دست قاضی و مرجع تعقیب را بیش از حد باز می گذارد.
|
بازدید: 134158
|
امتیاز:
نکات مهم جرم تحصیل مال نامشروع
- در متن ماده2 قانون تشدید مجازات، ارتشاء، اختلاس، کلاهبرداری مصادیقی از تحصیل نامشروع مال ذکر شده است. برای مثال بیان می دارد هر کس به نحوی از انحاء امتیازاتی را که به اشخاص خاص به جهت داشتن شرایط مخصوص تفویض می گردد، نظیر جواز صادارات و واردات یا آنچه عرفاً موافقت اصولی گفته می شود در معرض خرید و فروش قرار دهد یا از آن سوء استفاده کند یا در توزیع کالاهایی که باید طبق ضوابطی خاص توزیع میشده مرتکب تعقیب شود، یا به طور کلی مالی یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده مجرم است.
- خرید و فروش یا سوء استفاده از امتیازاتی که به اشخاص خاص داده میشود مصداق جرم تحصیل مال نامشروع است.
- تعقیب در توزیع کالاهایی که نیاز به ضابطه خاص دارد مصداق جرم تحصیل مال نامشروع است.
- جرم تحصیل مال نامشروع شامل تحصیل هر نو مال یا وجه می شود و اختصاص به پول نقد یا ارز ندارد.
- تحصیل مال باید از طریق نامشروع باشد و این طریق به موارد مذکور منحصر نمی باشد.
- مرتکب باید آگاهانه و با قصد و عامدانه اقدام به عمل مجرمانه تحصیل مال نامشروع نماید.
- مجازات پیش بینی شده در ماده 2 قانون مذکور برای جرم تحصیل مال از طریق نامشروع :
1- رد اصل مال
2- 3 ماه تا 2 سال حبس یا جریمه نقدی معادل 2 برابر مال به دست آمده.
- در این جرم مستند قانونی شروع به آن را جرم تلقی کند وجود ندارد و اساسا این جرم مقید به نتیجه است و تا زمانی که تحصیل مال رخ نداده باشد انتساب عنوان مجرمانه به مرتکب امکان ندارد و از این رو جرمی اتفاق نیوفتاده که شروع به آن مجازات داشته باشد.
- در خصوص معاونت در این جرم در صورت وجود شرایط معاونت من جمله وحدت قصد / تقدم یا اقتران زمانی میان عمل معاون و مباشر و سایر شرایط، معاون به یک یا دو درجه پایین تر از مجازات مجرم محکوم میشود.
- در اینجا مجازات مباشر درجه 6 است. بنابراین معاون به حبس تعزیری درجه 7 یا 8 محکوم می شود یا اگر جریمه نقدی مجازات اصلی باشد، معاون حبس نمی شود.
عناصر تشکیل دهنده جرم تحصیل مال نامشروع
عنصر مادی:
عمل مثبت به دست آوردن مال با توسل به راه های غیر قانونی و نامشروع
عنصر معنوی:
در وقوع این جرم باید مرتکب قصد و عمد در تحصیل مال داشته و بر نامشروع بودن طریق آگاه باشد.
عنصر قانونی :
این جرم به طور خاص در ماده2 قانون تشدید مجازات ارتشاء، اختلاس، کلاهبرداری پیش بینی شده است.
جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید - 88019243