X

 ابعاد حقوقی ممنوع الخروجی و راه های رفع آن

ابعاد حقوقی ممنوع الخروجی و راه های رفع آن

جلوگیری از خروج فرد از کشور یا ممنوع الخروجی اقدامی است از سوی طلبکاران و اشخاص و یا نهادهای عمومی و دولتی و وابسته به حاکمیت برای اینکه هم به مخاطب فشار وارد کنند برای پرداخت بدهی و انجام تعهد و هم وسیله ای است جهت جلوگیری از فرار و از دسترس خارج شدن فرد بدهکار یا متهم.عمل شوهر در جلوگیری از خروج زن از کشور هرچند که به غلط و در لسان عامیانه ممنوع الخروجی نامیده می شود ولی در واقع انصراف از اجازه خروجی است که قبلاً به زن داده شده است. البته به چند دلیل ممکن است افراد ممنوع الخروج شوند یکی به دستور مراجع و نهادهای قضایی یعنی به جهت وجود بدهی از سوی نهادهای اجرایی مانند اداره اجرای ثبت و یا به جهت وجود سوابق سوء در نهادهای امنیتی و اطلاعاتی. ممنوع الخروجی در فرضی که به دستور مراجع حقوقی و قضایی انجام شود ممکن است در مرحله رسیدگی و جریان دادرسی به منظور دسترسی به متهم باشد و یا به عنوان نوعی مجازات در مرحله اجرای احکام کیفری.

 

  |  
بازدید: 163229
  |  
امتیاز: Article Rating

راه های ممنوع الخروجی

 

نکات مهم مفهوم ممنوع الخروجی

  •  افراد برای خروج از مرزهای کشور نیازمند مدارکی هستند از جمله گذرنامه که این گذرنامه در واقع اجازه خروج آنها از کشور به شمار می رود. در این مورد ماده 2 قانون گذرنامه این چنین مقرر می دارد: " اتباع ایران برای خروج از کشور و یا اقامت در خارج و یا مسافرت از خارج به ایران باید تحصیل گذرنامه نمایند. صدور گذرنامه منوط به ارائه اسنادی است که هویت و تابعیت ایرانی تقاضا کننده را ثابت نماید."
  •  اما حساسیت های بالا در برخی موارد باعث می شود بعضی افراد در برخی شرایط برای خروج از کشور با ممنوعیت هایی مواجه شوند.
  • لازم به ذکر است برای ممنوع الخروج کردن افراد لزوما جلسه رسیدگی خاصی تشکیل نمی شود و حتی ممکن است فرد لحظه ای قبل از سوار شدن به هواپیما از ممنوع الخروج بودن خود اطلاع حاصل کند گرچه این امر در مخالفت صریح با حقوق افراد است.
  •  دادستان کل کشور در موارد انقضاء مدت قانونی ممنوعیت خروج از کشور و عدم تمدید آن توسط مراجع مربوطه، نسبت به رفع ممنوعیت خروج اقدام می کند.

  • طبق ماده 292 قانون آیین دادرسی کیفری : " کلیه مراجع قضایی مکلفند در موارد قانونی پس از اتخاذ تصمیم بر ممنوعیت خروج از کشور، مراتب را به دادستانی کل کشور ارسال دارند تا از آن طریق به مراجع ذیربط ارسال گردد.

 

موارد ممنوع الخروج کردن افراد

از جمله مواردی که طی آن می شود فردی را ممنوع الخروج کرد می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

 ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری

 " در صورت وقوع جرم (تا قبل از اثبات مجرمیت متهم) تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده است، بازپرس می تواند با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم، دستور منع خروج متهم را از کشور صادر کند.

 

بند "ث" ماده 247 قانون آیین دادرسی کیفری

در صورت وقوع جرم (بعد از اثبات مجرمیت متهم) بازپرس می تواند متناسب با جرم ارتکابی، علاوه بر صدور قرار تامین، قرار نظارت قضایی را که شامل یک یا چند مورد از دستورهای زیر است، برای مدت معین صادر کند یکی از این دستورها ممنوعیت خروج از کشور می باشد.

 

ماده 509 قانون آیین دادرسی کیفری

" در صورت وقوع جرم (در مرحله اجرای حکم) هر گاه اقدامات قاضی اجرای احکام کیفری منتهی به دسترسی به محکوم علیه نشود و بیم فرار وی از کشور باشد، می تواند دستور منع خروج او را از کشور صادر کند و به مراجع قانونی اعلام کند؛ اما به محض حضور یا دستگیری محکوم علیه نسبت به لغو این دستور اقدام می کند.

 

 لازم به ذکر است طبق ماده 248 قانون آیین دادرسی کیفری مدت اعتبار قرار منع خروج از کشور شش ماه و قابل تمدید است. در صورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود، این دستور خود به خود منتفی است و مراجع مربوط نمی توانند مانع از خروج شوند.

 

 در صورت وقوع جرم دو نهاد دادسرا و دادگاه کیفری می توانند اقدام به ممنوع الخروج کردن افراد نمایند.

 

ماده 17 قانون گذرنامه

 در مورد بدهکاران قطعی مالیاتی و اجرای دادگستری و ثبت اسناد و متخلفین از انجام تعهدات ارزی، دولت می تواند از صدور گذرنامه و خروج آنان طبق ضوابط و مقرراتی که در آیین نامه تعیین می شود جلوگیری نماید.

 گرچه در صدور دستور ممنوع الخروج بودن افراد مقامات قضایی باید اقدام نمایند ولی در ماده 17 قانون گذرنامه این امر از سوی دولت نیز امکانپذیر شده است.

 

 لایحه قانونی ممنوعیت خروج بدهکاران بانک ها

در مورد اشخاصی که به بانک های کشور بدهکار بوده و اسامی آنان از طرف بانک ها به بانک مرکزی اعلام شده است و همچنین واردکنندگان و صادرکنندگانی که به تعهدات خود عمل نموده اند، بانک مرکزی ایران اجازه دارد از طریق دادسرای عمومی تهران خواستار ممنوعیت خروج آنان از کشور گردد. خروج اشخاص مزبور از کشور منوط به اجازه بانک مرکزی ایران می باشد.

 

ماده 17 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

" در مورد شخصی که با هدف فرار از پرداخت دین مرتکب تقصیر شده است تا موجب اعسار وی گردد، دادگاه رسیدگی کننده به اعسار ضمن صدور حکم اعسار با توجه به میزان بدهی، نوع تقصیر، تعداد و تکرار آن به مدت شش ماه تا دو سال به یک یا چند مورد محرومیت محکوم می کند که از جمل آنها می توان به ممنوعیت خروج از کشور اشاره نمود.

 

 ماده 202 قانون مالیات های مستقیم

 

 " در مورد بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها از 10 میلیون ریال بیشتر باشد و همچنین مدیر یا مدیران مسوول اشخاص حقوقی خصوصی بابت بدهی قطعی مالیاتی شخص حقوقی اعم از مالیات بر درآمد شخص حقوقی یا مالیات هایی که به موجب این قانون شخص حقوقی مکلف به کسر و آن می باشد و مربوط به دوره مدیریت آنان بوده، وزارت امور اقتصاد و دارایی یا سازمان امور مالیاتی کشور می تواند از خروج آنان جلوگیری نمایند مراجع ذیربط با اعلام وزارت یا سازمان مزبور مکلف به اجرای این ماده می باشند.

 

 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا

بدهکاری که به دلیل عدم معرفی مال یا عدم دسترسی به اموال وی به درخواست بستانکار وفق مقررات از خروج وی از کشور جلوگیری می شود.

 

برابر قوانین کیفری

اشخاصی که دارای محکومیت کیفری قطعی هستند و مجازات دوره محکومیت خود را طی نکرده اند ممنوع الخروج می باشند.

 

 برابر قانون گذرنامه

بدهکارانی که با صدور اجرائیه از سوی واحدهای اجرائی ثبت اسناد یا اجرای احکام دادگاه ها مواجه شوند، با احتمال ممنوع الخروجی مواجه خواهند بود.

 

افرادی که ممنوع الخروج می شوند

طبق مفهوم مخالف ماده 18قانون گذرنامه در موارد زیر برای اشخاص گذرنامه صادر نمی شود و به عبارتی اشخاص ممنوع الخروج می شوند: 

 1- اشخاص کمتر از 18 سال و کسانی که تحت ولایت یا قیمومیت می باشند، در صورتی که اجازه کتبی ولی یا قیم را نداشته باشند.

2- مشمولین وظیفه عمومی در صورتی که اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی را نداشته باشند.

3- زنان شوهردار ولو کراراً از 18 سال تمام بدون موافقت کتبی شوهر خود و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه که مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد.

 4- در رابطه با مهریه نیز می توان حکم ممنوع الخروجی مرد را گرفت که در این مورد، مرد به علت عدم پرداخت مهریه همسرش ممنوع الخروج می شود که این ممنوع الخروجی از طریق مراجع ثبتی به عمل خواهد آمد.

 

 

وکیل ممنوع الخروجی

 

شرایطی که یک فرد را می توان ممنوع الخروج کرد 

1-  بابت بدهی مهریه در اداره اجرای ثبت 

2- بابت بدهی مهریه در دادگاه خانواده 

3- بابت بدهی چک در اداره اجرای ثبت 

4- بابت هر نوع بدهی پولی در دادگاه حقوقی 

5- بابت انجام یک جرم از طریق دادسرا یا دادگاه کیفری 

6- بابت بدهی مالیاتی 

7- به دستور نهادهای امنیتی 

8- به درخواست شوهر (زوج) 

 

نکته - مورد آخر در واقع ممنوع الخروجی نیست و انصراف از اجازه خروجی است که قبلا داده شده است برای اینکار زوج با مراجعه به اداره گذرنامه خیلی راحت و سریع از اجازه خروج قبلی انصراف داده و از خروج زوجه از کشور جلوگیری می نماید. 

 

راه های رفع ممنوع الخروجی 

1- پرداخت بدهی 

2- پرداخت مالیات

3- معرفی مال جهت اجرای حکم 

4- واخواهی نسبت به حکم غیابی 

5- درخواست ابطال اجراییه ثبتی 

6- گذاشتن وثیقه و خروج موقت 

7- اجازه خروج موردی در سفرهای زیارتی 

8- اجازه خروج موردی در سفرهای ضروری 

9- توقف اجرای حکم 

10- تقاضای ابطال اجراییه 

11- و ............   

 

2.77 از 5 (121 امتیاز)
نظرات

ﺳﻪشنبه, 03 مهر,1403

Hamid

با سلام اگر دستگیری توسط اداره اطلاعات باشد و حکم ۶ ماه حبس و ۶ ماه ممنوعیت خروج سپری شود مشکلی برای خروج وجود دارد ؟؟؟؟


پاسخ وکیل: اصولا اگر پاسپورتان دست خودتان باشد و آن را از شما نگرفته باشند نباید مشکلی باشد با این وجود برای اطمینان بهتر از حضورا به اداره گذرنامه مراجعه کنید.

شنبه, 17 شهریور,1403

سپهدارروستائی

سلام. مهریه را ۲۰ سال پیش اجرا گذاشته و ممنوع الخروج کرده یک بار وثیقه گذاشتم وطبق ماده ۲۰۱ به مدت ۶ماه رفتم و فرزندانم را ملاقات کرده الان چطور میتونم دوباره برم وملاقاتشون کنم با توجه به اینکه وقتی وارد ایران شدم پاسپورتم را گرفتند


پاسخ وکیل: امکان استفاده از امتیاز مندرج در ماده 201 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا فقط برای یکبار وجود دارد و شما دوباره نمیتوانید از آن استفاده کنید. با این وجود دیده اینم با مساعدت از اداره ثبت یا عدم اطلاع متسدعی امر از نص قانون این امر تکرار شده است. در هر حال مطمئمن ترین راه برای برداشتند ممنوع الخروجی تعیین و تکلیف مهریه در قابل تقسیط آن است که نتیجه آن می شود برداشتن ممنوع الخروجی دائم.

یکشنبه, 11 شهریور,1403

احسان

با سلام من دو تا چک صیادی ام برگشت خورده ولی طرف هنوز اقدام قانونی نکرده آیا من میتونم از کشور خارج بشم؟


پاسخ وکیل: در پرونده های که شروع آن با شکایت شاکی است مانند شکایت حقوقی، کیفری و یا اجرائی چک، ممنوع الخروجی به طور اتوماتیک انجام نمیشود و نیازمند درخواست شاکی یا خواهان است.

پنجشنبه, 08 شهریور,1403

مینا

با سلام و احترام، در صورت ممنوع الخروجی توسط همسر، آیا اداره گذرنامه مکلف به ثبت ممنوع الخروجی در سامانه نمی باشد؟ و در صورت ممنوع الخروجی نمودن و عدم ثبت در سامانه، می توان به جهت اطلاع در گیت شکایت و مطالبه خسارت نمود؟


پاسخ وکیل: معمولا ممنوع الخروجی از اداره ثبت در سامانه ثبت من درج میشود اگر هیچ اطلاع رسانی در این سامانه یا از طریق ابلاغ فیزیکی در خصوص آن پرونده اجرایی نشده ممکن است بتوانید هزینه باطل شدن خود را بگیرید ولی چنین اقدامی مرسوم نیست و در سیستم حقوقی ما موفقیت در آن بعید به نظر می رسد.

ﺳﻪشنبه, 30 مرداد,1403

کامران

سلام و ارادت ما با رای دادگاه کیفری محکوم به شش ماه حبس تعزیری شدم برایم وثیقه 200میلیونی صادر شده و سند 5 میلیاردی وثیقه گذاشتم، در مرز مهران متوجه ممنوع الخروجی شدم و پاسپورتم ضبط شد آیا با توجه به داشتن وثیقه ملکی روی پرونده امکان خروج از کشور به صورت موقت برای سفر اربعین وجود دارد؟؟؟؟


پاسخ وکیل: صرف اینکه برای شما وثیقه صادر شده موجب ممنوع الخروجی نمی شود ماجرایی که شما توصیف کرید نشان میدهد شاکی به طور خاص تقاضای ممنوع الخروجی شما را هم کرده بوده است.

شنبه, 27 مرداد,1403

محمد احمدی

سلام و عرض ادب استعلام ممنوع الخروجی گرفتم، ممنوع الخروج نبودم، به این استعلام مطمئن باشم و تکیه کنم؟ و اینکه اگر شخصی ممنوع الخروج شود به علت بدهی به شخص حقوقی، در مرز مامورین متوجه ممنوع الخروجی شخص شوند، چه برخوردی با طرف دارند؟ آیا تنها گذرنامه ضبط میشود؟ یا شخص هم دستگیر میشود؟ مبلغ بدهی دو میلیارد و سیصد میلیون تومان هست.


پاسخ وکیل: تنها روش مطمئن برای استعلام ممنوع الخروجی اقدام از طریق اداره گذرنامه است.اگر شما از این راه استعلام گرفتید دیگر لازم نیست نگران باشید.در صورت کی ممنوع الخروج باشید اگر علت آن اجرای حکم کیفری باشه بازداشت میشوید ولی اگر به دلیل محکومیت مالی باشد فقط گذرنامه شما ضبط میشود.

چهارشنبه, 24 مرداد,1403

علی

سلام خسته نباشید من پرونده کیفری داخل ایران دارم و ۴ سال خارج ایران زندگی میکنم حدودا یک هفته پیش از طریق کنسولگری پاسپورت خودم رو تعوی ض کردم و پاس جدید را یکساعته به من تحویل دادن آیا این دلیل بر ممنوع الخروج نبودن من هستش؟


پاسخ وکیل: سوال جالبی است که متاسفانه جوابهای اشتباه بسیاری به آن داده میشود اما صحیح این است که بدانید در صورتیکه در ایران باشید از اداره گذرنامه تقاضای پاسپورت کنید اگر ممنوع الخروج باشید، برای شما پاسپورت جدید نمیاید. ولی اگر در خارج از کشور ساکن باشید حتی اگر ممنوع الخروج هم شده باشید پاسپورتتان را میدهند چون شما ممنوع الورود نیستید!!!! ضمنا لازم است بدانید صرف داشتند پرونده کیفری موجب ممنوع الخروجی نمیشود.

چهارشنبه, 24 مرداد,1403

عمان

از طرف اداره اسناد ممنوع الخروج شده ام، آیا میتوانم وثیقه بعنوان مثال سند منزل و یا سند اتومبیل بگذارم که خروج از کشور داشته باشم، مبلغ هم کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان می‌باشد.با تشکر


پاسخ وکیل: به موجب ماده 201 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا فقط برای یک نوبت و حداکثر به مدت شش ماه میتواند با گذاشتند وثیقه از کشور خارج شوید.

ﺳﻪشنبه, 23 مرداد,1403

جواد

سلام من توسط اداره اطلاعات بازداشت شدم و یک نصفه روز تحت بازپرسی بودم همون روز آزادم کردن ولی پاسپورت و کامپیوترم و نگه داشتن گفتن بعداً میدیم هربار مراجعه کردم گفتن خودمون تماس میگیریم الان میخام برم کربلا آیا من ممنوع الخروج‌هستم؟ یا اگر بتونم با کارت ملی برم جرم محسوب میشه؟


پاسخ وکیل: اینکه پاسپورت ندارید امکان خروج شما از کشور را منتفی میکند.با این وجود جهت اطمینان یک درخواست پاسپورت از دفاتر پلیس +10 بدهید.اگر برای شما پاسپورت آمد ممنوع الخروج نیستید. خروج با کارت ملی اصولا امر ممکنی نیست.

شنبه, 13 مرداد,1403

محسن

سلام بنده به یک مشکلی برخوردم حدودا ۸۰۰میلیون چکم برگشت خورده تو سامانه ثبت من استعلام کردم ممنوع الخروج نبودم ولی تو پلیس من استعلام کردم زده وضعییت گذرنامه معتبر ولی اجازه خروج ندارم،من باید برم امارات که پولمو از اونجا بیارم چک هامو پاس کنم،میخواستم برای اربعین بصورت زمینی برم عراق از عراق برم امارات ،بنظرتون امکانش هست بخاطر شلوغی مرز زیاد پیگیر چک کردن نباشن؟


پاسخ وکیل: دوست عزیز گیت خروج در مرز مانند خروجی مدرسه یا سینما نیست که با شلوغی شما بتوانید رد شوید. در مبادی خروجی وضعیت گذرنامه افراد هر چقدر هم شلوغ باشه یک به یک چک میشود. گذشته از این چطور فکر کره اید با پاسپورت ایرانی و بدون ویزا از عراق به امارات بروید. شما علاوه بر ویزای عراق به ویزای امارات احتیاج دارید!!

دوشنبه, 01 مرداد,1403

علیرضا

همسرم مهریه خود را از طریق اجرای ثبت به اجرا گذاشته و چون چیزی در ایران ندارم ممنوع الخروج شده ام! ایشان مهریه خود را به دادگاه نبرده و در همون ثبت باقی مانده! آیا ممنوع الخروجی من بعد از شش ماه برطف میشود اگر دوباره اقدام نکنه؟ چطور میتونم درخواست ابطال اجراییه ثبتی را داشته باشم وقتی هنوز به دادگاه نرفته پرونده مهریه توسط زوجه؟


پاسخ وکیل: در این فرض ممنوع الخروجی بعد از 6 ماه از بین نمیرود حتی اگر همسرتان هیچ اقدامی انجام ندهند. تنها در صورتی میتوانید درخواست رفع ممنوع الخروجی را بنایید که تکلیف مهریه روشن شده باشد. درخواست ابطال اجراییه هم بعید است به نتیجه برسد مگر این که اجراییه به صورت غیر قانونی صادر شده باشد.

شنبه, 29 اردیبهشت,1403

علی سلیمانی

سلام و عرض ادب اگر بنده ممنوع الخرجی کسی را گرفته باشم و ایشون از مرز زمینی بین عراق خارج شدن کجا باید برم شکایت کنم که ایشون رو چجوری رد کردن


پاسخ وکیل :
با سلام
این شکایت به جایی نمی رسد چرا که مقررات گذر از مرز در سفر اربعین کمی با مسامحه صورت خواهد گرفت.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

دسته بندی مطالب و مقالات

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.