آیا جلوگیری از داشتن فرزند جرم است؟
در رابطه زناشوئی به دلایل مختلف از جمله ضمن عقد یا خواست یکی از طرفین ممکن است از داشتن فرزند جلوگیری شود. حال سوال اینجاست که ایا این عمل جرم است؟
از بعد حقوقی شرط ضمن عقد نداشتن فرزند برای مدت مشخص و یا به طور کلی برای تمام طول زندگی مشترک آیا صحیح است؟ در این مختصر تلاش میشود به این سوال پاسخ داده شود.
|
بازدید: 2308
|
امتیاز:
آیا میتوان جلوگیری از داشتن فرزند را جرم دانست ؟
- شرط ضمن عقد جلوگیری از داشتن فرزند اگر برای مدت محدود و مشخص باشد و جنبه سلب حق به طور کلی نداشته باشد صحیح است.
- شرط ضمن عقد در خصوص جلوگیری از داشتن فرزند به طور کلی و برای مدت نامعلوم یا برای تمام طول زندگی مشترک، به جهت مخالفت با ماده 959 قانون مدنی باطل بوده و بی اعتبار است ولی عقد را از اعتبار نمی اندازد.
- اگر یکی از زوجین بدون اطلاع دیگری امکان باوری را از خود ساقط کند (در مورد آقایان وازکتومی و در مورد خانمها توبکتومی) این عمل قطعا جرم نیست چرا که در خصوص جرم انگاری وجود عنصر قانونی وجود دارد و با شک و تردید نمی تواند کسی را مجرم دانست.
- جدا از انچه که در مورد جرم بودن عمل جلوگیری از داشتن فرزند گفته شد، مطمئن تلاش قانون گذار این است که از شدت و دایره عناوین مجرمانه بکاهدپس جرم دانستن جلوگیری از باروری با منظور قانونگذار نیز منافات دارد.
- تعیین مجازات برای جلوگیری از داشتن فرزند راه اشتباهی است و فاقد نتیجه و ثمر خواهد بود، زیرا جرمانگاری در این رابطه گسترش پیدا میکند.
- تصویب کلیات طرح افزایش نرخ باروری که بر اساس آن برای انجام عمل جراحی پیشگیری از بارداری 2 تا 5 سال حبس در نظر گرفته شده است، گفت: افزایش جمعیت و ایجاد یک برنامه و تنظیم آن بحثی است که ریشه در مسائل اجتماعی دارد.
- مقامات مسئول اگر بر اساس مواردی احساس میکنند که جمعیت رو به تقلیل است، باید شرایطی را به وجود آورند که جمعیت افزایش پیدا کند اما اینکه بیایند و راههایی را برای افزایش جمعیت پیشبینی و پیشنهاد کنند که همان راهکارها باعث از بین رفتن آزادیهای فرد میشود، درست نیست.
- یکی از این پیشنهادها کنترل افراد از طریق مجازاتی است که برای وازکتومی در نظر گرفتهاند که این راه صحیح نیست، زیرا علاوه بر این که به آزادیهای فردی لطمه وارد میکند باعث توسعه جرم انگاری میشود که این مسئله بسیار خطرناک است.
- هر اقدامی اگر مخالف میل دستگاهی باشد نباید آن را جرم تلقی کنیم» افزود: این موضوع نتایج و عواقب بسیار بدی خواهد داشت و نباید برای هر اقدامی که خلاف میل دستگاهی است مجازات در نظر بگیریم.
- افراد برای داشتن بچه و تعداد فرزندانشان آزاد هستند، زیرا دو انسان عاقل و بالغ مبادرت به ازدواج کرده و نباید آزادی آنها را محدود کرد.
- این حقوقدان با اشاره به اینکه «اگر ما قصد افزایش جمعیت را داریم راه مناسب برای آن این نیست که مجازات تعیین کنیم» مسئولین باید اقداماتی در راستای افزایش رفاه خانوادهها انجام دهند و به این گونه مسائل اهمیت دهند.
- زمانی که خانوادههای امروز دارای مشکل معیشتی هستند اگر آنها را در جهت افزایش جمعیت اجبار کنند این اجبار هرگز نتیجه بخش نخواهد بود و اولین ضربهاش این است که آزادیهای این فرد گرفته میشود و دومین ضربهاش توسعه جرم انگاری و سومین و مهمترین ضربهاش این است که نتیجهای در رابطه با افزایش جمعیت عاید ما نخواهد شد. بنابراین این راه، راه درستی نیست.
- تعیین مجازات برای جلوگیری از داشتن فرزند اشتباه است» اظهار کرد: تعیین مجازات راه نتیجه بخش و ثمربخشی نخواهد بود خصوصا با توجه به گسترش دامنهی جرم انگاری، باید جلوی آن گرفته شود و این موضوع به ضرر اخلاق جامعه است.
- غیرت با اشاره به اینکه «در رابطه با این موضوع باید از طریق مسائل فرهنگی و بنیادی و آموزشی اقدامات صورت گیرد» زن و شوهری که مبادرت به تشکیل زندگی میکنند، باید امکاناتی در دسترسشان باشد که خودشان برای ادامهی حیات زندگی مشترک تصمیم بگیرند و اقدام به افزایش جمعیت کنند. لذا باید برای آنها زمینههای لازم فراهم شود تا بتوانند این خواسته را برآورده کنند.
- اگر زمینه برای زوجهای جوان برای افزایش جمعیت فراهم نشود و آنها با محدودیت و مشکلات معیشتی و مالی روبرو باشند هرگز برای افزایش جمعیت اقدام نخواهند کرد.
- بنابراین این که ما بیاییم و در رابطه با این موضوع جرمانگاری کنیم نه تنها با افزایش جمعیت روبرو نخواهیم شد بلکه به جامعه و آزادیهای فردی نیز لطمه وارد میکنیم.

مطالب مرتبط با دعاوی خانواده :
1- وکیل برای مطالبه نفقه فرزند
2- حضانت فرزند ملاقات فرزند رای دادگاه
3- مراحل عملی دریافت نفقه فرزندان توسط مادر
4- مطالبه نفقه - حق حضانت - وکیل برای دعاوی خانواده