X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: جمعه 07 آبان 1400

 وضعیت حقوقی چک دزدیده شده در رابطه ایادی متعدد

به من یک چک به مبلغ چهار میلیون تومان دادن که به تاریخش هنوز مونده. من به صاحب چک زنگ زدم گفتم چک شما پیش منه اونم گفت چک دزدی اون چکو من ننوشتم. گفت برات آدرسمو میفرستم چک پست کن به این آدرس منم گفتم بزار از کسی که گرفتم بدم بهش پولمو بگیرم اونم گفت اون موقع من به شما شکایت میکنم و شما رو میشناسم. الان من چک و از کسی که گرفتم بهش برگردونم برای من مشکلی داره؟ اگر چک و به خود صاحبش برگردونم هم بازم برام مشکلی داره یا نه ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 5016

نحوه اقدام در مورد چک دزدی از سوی دارنده

  • در خصوص وضعیت حقوقی چک دزدیده شده باید گفت چک نوشته ای است که بوسیله ی آن صادرکننده مبالغی را که بانک در حساب او نگهداشته خود برداشت می کند یا به بانک دستور می دهد که آن را به شخص ثالث یا به حواله کرد شخص مزبور پرداخت نماید. 
  • در ورقه های چک که توسط بانک ها منتشر می گردد باید محل و تاریخ صدور ذکر گردیده و به امضای شخص صادرکننده برسد. 
  • با این حال دریافت چک از صادرکننده ی مستقیم تنها راه اخذ چک نبوده و ممکن است چک از طریق کسی که چک در وجه اون نوشته شده، یا ظهرنویسان چک یعنی کسانی که پشت آن را امضا نمودند به دست فرد رسیده باشد. 
  • به همین خاطر ممکن است در این میان چک مفقودی یا دزدیده شده به دست فرد برسد که در این رابطه بحث نحوه  اقدام دارنده در چک دزدیده شده مطرح می گردد. 
  • در صورت مفقود یا دزدیده شدن چک صاحب آن در راستای جلوگیری از پرداخت چک اقداماتی را انجام می دهد؛ ازجمله دستور عدم پرداخت وجه چک، رجوع به مراجع قضایی و ثبت شکایت و ارائه گواهی دریافتی به بانک.
  • پس از انجام این اقدامات بانک مطابق با ماده 14 قانون صدور چک موظف است تا زمان تعیین و تکلیف وضعیت چک مورد نظر یا انصراف فرد دستور دهنده وجه چک را در حساب مسدودی نگهداری کند.
  • همچنین در صورت سرقت چک، امکان مراجعه به دادسرا و شکایت کیفری علیه مجرم وجود دارد. در پاسخ به سوال مطرح شده باید گفت تا موعد چک صبر نمایید.
  • پس از آن به بانک مراجعه کرده اگر چک سرقتی باشد و جلوی حساب مسدود باشد، چک برگشت می خورد و علت آن داخل برگه برگشت نوشته می شود که به استناد آن شما می توانید از صاحب حساب یا کسی که چک را به شما داده شکایت کنید.
  • در این صورت به استناد ماده 14 قانون صدور چک اگر خلاف ادعای وی مبنی بر خلاف بودن دستور عدم پرداخت ثابت گردد دستور دهنده علاوه‌بر مجازات مقرر این عمل طبق ماده ۷ قانون صدور چک باید همه خسارت‌های وارد شده که به دلیل دستور عدم پرداخت روی داده را به دارنده چک پرداخت نماید.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص وضعیت حقوقی چک دزدیده شده

♦  بنابراین شما به عنوان دارنده چک می توانید با طرح دعوا علیه صادرکننده ی چک و ظهرنویس و ارائه مدارک معتبر جهت دریافت وجه چک اقدام نمایید.

♦  بنابراین چک را نزد خود نگه دارید و به هیچکدام از صادرکننده و کسی که چک را به شما داده اعتماد نکنید.

 

 

مستندات قانونی - چک سرقتی

ماده ۱۴ قانون صدور چک
صادرکننده چک یا ذینفع با قائم مقام قانونی آنها با تصریح به اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرائم دیگری تحصیل گردیده می‌تواند کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد. بانک پس از احراز هویت دستور دهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارائه چک بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می‌نماید.
دارنده چک می‌تواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند و هرگاه خلاف ادعایی که موجب عدم پرداخت شده ثابت گردد دستور دهنده علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۷ این قانون به پرداخت کلیه خسارات وارده به دارنده چک محکوم خواهد شد.
تبصره ۱ (اصلاحی ۱۳۷۶/۱۰/۱۴) - ذینفع در مورد این ماده کسی است که چک به نام او صادر یا ظهرنویسی شده یا چک به او واگذار گردیده باشد (یا چک در وجه حامل به او واگذار گردیده)
در موردی که دستور عدم پرداخت مطابق این ماده صادر می‌شود بانک مکلف است وجه چک را تا تعیین تکلیف آن در مرجع رسیدگی یا انصراف دستوردهنده در حساب مسدودی نگهداری نماید.
تبصره ۲ (الحاقی ۱۳۷۲/۰۸/۱۱) - دستور دهنده مکلف است پس از اعلام به بانک شکایت خود را به مراجع قضایی تسلیم و حداکثر ظرف مدت یکهفته گواهی تقدیم شکایت خود را به بانک تسلیم نماید در غیر این صورت پس از انقضا مدت مذکور بانک از محل موجودی به تقاضای دارنده چک وجه آن را پرداخت می‌کند.
تبصره ۳ (الحاقی ۱۳۷۶/۱۰/۱۴) - پرداخت چک‌های تضمین‌شده و مسافرتی را نمی‌توان متوقف نمود مگر آنکه بانک صادرکننده نسبت به آن ادعای جعل نماید. در این مورد نیز حق دارنده چک راجع به شکایت به مراجع قضایی طبق مفاد قسمت اخیر ماده ۱۴ محفوظ خواهد بود.

ماده ۱۵ قانون صدور چک
دارنده چك ميتواند وجه چك و ضرر و زيان خود را در دادگاه كيفري مرجع رسيدگي مطالبه نمايد.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.