X
مشاوره با وکیل دادگستری- دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 30 آذر 1400

 پس ندادن مدارک و خیانت در امانت

بنده حسابدار هستم و سال گذشته شخصی برای انجام امور حسابداری و مالیاتی شرکتش مراجعه کرد و طی توافق شفاهی مقرر شد بنده کار ایشان را انجام بدم و بعد از پایان کار پولم را بگیرم ولی ایشان بعد از پایان کار و ارسال اظهارنامه ادعا کردن که پرداخت حق الزحمه منوط به تایید مدارک توسط سازمان امور مالیاتی هست و بنده با پیگیری و تماس با شخصی که سال قبل کار ایشان را انجام داده بودن متوجه شدم همین بلا هم سر ایشان آمده و بعد از تایید اسناد باز هم بدلایل واهی پولی به ایشان پرداخت نشده است. بنده هم با توجه به این وضعیت از دادن مدارک به صاحب شرکت تا زمان تسویه حساب خودداری کردم و ایشان هم به خاطر لجبازی سراغ مدارکش نیامد.حال با توجه به اینکه مدارک ایشان بدلیل عدم ارائه در زمان مقرر از طرف سازمان امور مالیاتی رد شده و مالیات سنگینی برایشان منظور شده است آیا ایشان می تواند از بنده به جرم خیانت در امانت شکایت کنند؟ توجه به این نکته ضروری است که هیچ قرارداد مکتوبی بین ما نبوده و حتی شاهدی هم زمانی که ایشان مدارک به بنده داده بودن نبوده است.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 8669

آیا پس ندادن مدارک خیانت در امانت محسوب می شود ؟ 

  • خیانت در امانت جزء جرایم علیه اموال بوده و عبارت است از استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود نمودن توأم با سوء نیت مالی که توسط صاحب مال یا متصرف قانونی نزد شخص به امانت گذاشته شده.
  • خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده و ماده 674 قانون مجازات اسلامی در رابطه با این جرم بیان می دارد که هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
  • بنابراین، عنصر مادی تحقق جرم خیانت در امانت شامل استعمال، تصاحب، اتلاف و مفقود کرن مالی که نزد شخص به امانت سپرده شده می باشد. این موارد می تواند با انجام عمل یا ترک عمل صورت بگیرد منتها نکته حائز اهمیت در این باره این است که باید بین عملی که شخص امانت گیر انجام داده و ضرری که به مالک وارد شده رابطه ی علیت وجود داشته باشد و عمل امین منجر به ورود خسارت به امانت گذار گردد.
  • رکن معنوی جرم خیانت در امانت شامل سونیت عام و خاص می باشد. یعنی علاوه بر اینکه عمل تصاحب، استعمال، اتلاف و مفقود نمودن باید به صورت عمدی و با علم و آگاهی صورت بگیرد، انجام این اعمال نیز باید با اراده و قصد زیان رساندن باشد.
  • رکن قانونی جرم خیانت در امانت ماده ی 674 قانون مجازات اسلامی می باشد. 
  • علاوه بر نیاز تحقق سه رکن مادی، معنوی و قانونی برای جرم خیانت در امانت، شرایط دیگری نیز لازم است از جمله اینکه مال امانی باید توسط مالک یا متصرف قانونی به امین سپرده گردد و مال از یکی از طرق قانونی به شخص سپرده گردد ازجمله از طریق عقد یا قراردادی با شرط استرداد یا به مصرف معین رساندن مال امانی.
  • مجازات جرم خیانت در امانت برابر است با جبران خسارت و 6 ماه الی 3 سال حبس می باشد. البته اگر از سفید امضاء و سفید مهری که به شخص سپرده شده باشد یا به هر نحوی بدست آمده باشد سوء استفاده شود، مرتکب به یک تا 3 سال حبس محکوم می شود.

 

پاسخ به پرسش مطالب در خصوص پس ندادن مدارک و مصداق خیانت در امانت

♦  در رابطه با پرسشی که طرح فرمودید و در خصوص پس ندادن مدارک و خیانت در امانت باید گفت ماده 674 قانون مجازات اسلامی در رابطه با مصادیقی که می تواند موضوع جرم خیانت در امانت واقع گردد عبارت "هرگاه نوشته هایی همانند سفته، چک، قبض و نظایر آن ها" استفاده نموده است.

♦  بنابراین می توان بیان نمود که مدارکی همچون مدارک تحصیلی، مدارک شغلی، وکالت نامه و.. که به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار دیگری به کسی داده شده و بنا بر این بوده که اسناد مذکور، بازگردانده و مسترد شود یا قرار بوده که اسناد مذکور، در مورد خاص و معینی استفاده گردد و شخصی که اسناد به او سپرده شده، آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استفاده یا تصاحب نماید یا آنها را از بین ببرد یا مفقود کند، جرم خیانت در امانت محقق گردیده است.

♦  البته شاید بتوان این چنین نیز استدلال نمود که مدارک مالی و حسابداری مال معرفی نمی شود که پس دادن آنها خیانت در امانت باشد. به طور کلی پس ندادن یک مال قابل قیمت گذاری ضرورتا می تواند موضوع جرم خیانت در امانت باشد.

♦  ممکن است شما از نظر حقوقی مسئول شناخته شوید و بخاطر خسارتی که در اثر پس ندادن مدارک به طرف وارد نموده اید مسئول جبران خسارت طرف به حساب آیید.

 

 

مستند قانونی - خیانت در امانت

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی
هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات

ﺳﻪشنبه, 17 اسفند,1400

محمد

سلام من رفتم ثبت نام گواهینامه ویژه بلدوزر کردم بعد رفتم معاینه چشم گفتند ثبت سیستم نشده بعد رفتم آموزشگاه میگه پرونده ات گم شده یک ماه من علاف شدم بعد میگه برو دوباره مدارک بیارثبت نامت کنم برای ثبت نام از یک شرکت باید نامه بکیرم که شرکت دوباره به من نامه نمیده آموزشگاه هم ثبت نامم نمیکنه تا نامه نباشه من میتونم از آموزشگاه بخاطر گم کردن مدارک هام شکایت کنم ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.


پاسخ وکیل:
با سلام
در فرض سوال شما سوء نیت احراز نمی شود و عمل آموزشگاه را نمی توان خیانت در امانت توصیف کرد اما اگر بتوانید ثابت کنید به شما خسارت مادی وارد شده امکان مطالبه خسارت وجود دارد.

شنبه, 04 تیر,1401

بابامیر

سلام من می‌خوام طلاق بگیرم اما شوهرم شناسنامم رو بهم نامیده و میگه زن دومیش اون رو پاره کرده آیا میتونم شکایتش کنم در خصوص خیانت در امانت؟؟.؟

ﺳﻪشنبه, 14 تیر,1401

قدیری

درود بر شما.خدا اموات شمارو بیامرزه و بشما و خانوادتون طول عمر همراه با عزتو عظمت عنایت فرماید

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.